طرح جامع تهران (طرح راهبردی-ساختاری توسعه و عمران)
ساختار فضايي و پهنه بندي شهر
۱- ساختار شبکه اي شهر تهران
“ساختار شبکه اي شهر تهران”، هماهنگ با ساختارهاي طبيعي و تاريخي و نظام هاي حرکت، عملکرد و فعاليت، متشکل از پنج محور شمالي – جنوبي و سه محور شرقي – غربي است که ضمن تسهيل امکان حرکت و جابجايي بهتر در سطح شهر و كاهش تقاضاي سفر، سامانيابي عناصر بزرگ مقياس با کارکردهاي شهري و فراشهري تهران را فراهم مي سازد.
۲- سازمان فضايي شهر تهران
در “سازمان فضايي شهر تهران”، به منظور تمرکززدايي از مركز شهر و تعديل نظام شعاعي در ساختار فعلي شهر، با پالايش مركز اصلي آن و افزايش چشمگير سهم نظام شبكهاي در ساختار شهر با توزيع مرکزيت و استقرار نظام سلسله مراتبي مطلوب، شبكهاي از مراکز در سطوح و مقياس مختلف براي تهران و تا افق طرح، به قرار زير سامان يافته و تجهيز مي شوند:
۱-۲: مراکز شهري و فراشهري تهران
در پهنه مرکزي شهر
• مرکز شهري تجاري – تفرجي تجريش
• مرکز فراشهري رسانه اي – هنري (صدا و سيما و پيرامون)
• مرکز فراشهري اجتماعي – فرهنگي تهران (تپه هاي عباس آباد)
• مرکز فراشهري فعاليت هاي نوين شهر تهران (شمال محور انقلاب)
• مرکز فراشهري تاريخي و تجاري تهران (بازار و محدوده تهران ناصري)
• مرکز اقتصادي جهاني تهران (پهنه اي حدفاصل بعثت و شوش و حدفاصل ميدان راه آهن تا فدائيان اسلام)
• مرکز شهري تاريخي- مذهبي (ري)
• مرکز ارتباطات جهاني تهران (برج ميلاد)
در پهنه هاي پيراموني شهر
• مرکز گردشگري و خدمات مجموعه شهري تهران (منطقه ۲۲)
• مرکز فناوري و صنعت پالايش شده مجموعه شهري تهران (منطقه ۲۱)
• مرکز فناوري و صنعت پالايش شده شرق تهران (منطقه ۴)
۲-۲: مراكز شهري با عملكرد حوزه شهري و فرامنطقهاي
• مركز خدماتي – تجاري حوزه شرقي تهران (دوشان تپه)
• مركر خدماتي – تجاري حوزه غربي تهران (ميدان آزادي)
• مركز خدمات شهري – فرامنطقهاي شمال شرق (اقدسيه)
• مركز خدمات شهري – فرامنطقهاي شمال غرب (پونك)
• مركز خدمات شهري – فرامنطقهاي شرق (كوهك)
• مركز خدمات شهري – فرامنطقهاي جنوب شرقي (ميدان بسيج)
• مركز خدمات شهري – فرامنطقهاي جنوب غربي (يافت آباد)
۳-۲: مراکز با عملکرد منطقه اي، ناحيه اي و محله اي
• حدود ۴۰ مرکز با عملکرد منطقه اي (طبق نقشه پيوست)
• حدود ۲۰۰ مرکز با عملکرد ناحيه اي
• مراکز با عملکرد محله اي و با تأکيد بر محوريت مساجد در محلات
۳- ساختار پهنه بندي شهر تهران
ساختار پهنه بندي شهر تهران”، سند اصلي هدايت و کنترل تحولات کالبدي و نظارت برساخت و ساز در عرصه هاي شهري تهران به منظور جلوگيري از تداخل غيرضروري و نامناسب کاربري ها و ارتقاء کيفيت و کارايي محيط شهري است. بر مبناي اصول و نقشه پهنه بندي طرح جامع براي شهر، نقشه هاي تفصيلي و ملاک عمل شهر، براي پاسخگويي به مالکين و هرگونه تقاضاي ساخت و ساز، با تراکم هاي ساختماني مجاز، چگونگي ساخت و ساز و ضوابط دسترسي و تعيين کاربري هاي مجاز و قابل استقرار، براساس و منطبق با اين طرح و اسناد آن، تهيه و تدقيق شده و به تصويب کميسيون ماده (۵) شهر تهران خواهد رسيد. استفاده از اراضي در سطح شهر تهران براساس ضوابط مشخص، طبق جداول و نقشه هاي پيوست در چهار پهنه متمايز و کلان “سکونت”، “فعاليت”، “مختلط” و “حفاظت” (سبز و باز)، به قرار زير است:
۱-۳: “پهنه سکونت”، محدوده هايي از شهر به وسعت ۲۶۶ کيلومترمربع که کاربري غالب آن مسکوني بوده و به غير از قطعات و پلاک هاي خالص مسکوني، شامل شبکه معابر و دسترسي ها و خدمات پشتيبان سکونت است. در اين پهنه به منظور تأمين امنيت و آرامش، استقرار طيفي گسترده از فعاليت ها ممنوع و يا مشروط بوده و صرفاً استقرار فعاليت تجاري و خدمات هفت گانه در مقياس محلات و نواحي، مرتبط با نياز هاي اوليه ساکنان، مجاز است.
تبصره (۱): پهنه سکونت بر حسب ميزان تراكم، پهنههاي متمايزي را در برميگيرد. محدوده زيرپهنه هاي سکونت در چارچوب ضوابط اين مصوبه در طرح تفصيلي تدقيق ميشود.
تبصره (۲): محدودههايي از پهنه سکونت به دليل ارزشهاي طبيعي، تاريخي، فرهنگي، هويتي و يا موقعيت ويژه، از شرايط خاصي براي ساخت و ساز برخوردار بوده و تابع ضوابط و مقررات ويژه است.
۲-۳: “پهنه فعاليت”، قسمت هايي از شهر به وسعت ۱۸۲ کيلومترمربع است، که وجه غالب آن، کار و فعاليت بوده و سهم سکونت در آن بسيار محدود و تابع نظم عمومي کار و فعاليت است. تمايز اين پهنه، براي جداسازي پهنه هاي کار و فعاليت در ساير پهنه ها (به ويژه سکونت) در شهر و ساماندهي آن به منظور ارتقاء کيفيت محيط شهري، توأم با رونق فعاليت است. اين پهنه در عرصه هاي بسيار متراکم فعاليت با دسترسيهاي ضعيف، محدود شده و در مراکز جديد و پهنه هاي مستعد و رو به تـوسعه شهري با دستـرسي هاي مناسب به معابر اصلي، خطوط و ايستگاه هاي اصلي مترو، گسترش مي يابد.
۳-۳: “پهنه مختلط”، قسمت هايي از شهر به وسعت ۴۷ کيلومترمربع است که يا از رشد خزنده فضاهاي کار و فعاليت در بافت هاي مسکوني در گذشته پديد آمده، و در اين طرح سامان يافته و يا پهنه هايي را شامل مي شود که استعداد استقرار فعاليت هاي چندمنظوره کار، فعاليت، سکونت و غيره را دارند.
۴-۳: “پهنه حفاظت” (سبز و باز)، قسمت هايي از شهر به وسعت ۱۰۷ کيلومترمربع متشکل از عرصه هاي سبز و باز عمومي و خصوصي، پارک هاي جنگلي، باغات و اراضي مزروعي و حرايم و پهنه هاي حفاظت ويژه در محدوده شهر است که با توجه به نقش و اهميت اين پهنه در ارتقاء کيفيت محيط و سيماي شهري تهران، حفاظت و تجهيز شده و ساخت و ساز در آنها طبق قوانين و مقررات مربوطه بسيار محدود و يا ممنوع بوده و عمدتاً براي توسعه گردشگري و تفرج و ايجاد سرزندگي در محيط شهري به کار مي رود.
تبصره (۳): در هر يک از پهنه هاي چهارگانه فوق، کليه اراضي، املاک و فضاهاي باز بزرگ با مساحت يک هکتار و بيشتر (به جز فضاهاي سبز موجود) که در عملکرد خاص هر يک از پهنه ها تعيين تکليف نمي شوند، به “ذخيره نوسازي شهري” اختصاص يافته و در نقشه هاي پهنه بندي با رنگ يا علائم مشخص، معين مي شود تا در راستاي بازسازي و نوسازي بافت هاي فرسوده شهر، به عنوان سرريز و تعادل بخشي جمعيت متراکم و کمبود سرانه خدمات اين بافت ها به طور همزمان با تهيه طرح هاي مداخله در بافت ها از يکسو و يا با گذاشتن مجموعه اي از کاربري هاي چندمنظوره شهري از جمله خدمات شهري، تجاري – اداري، فعاليت، گردشگري، سبز و باز و حتي مسکوني و متناسب با نياز محدوده، حوزه نفوذ و مقياس عملکرد ذخيره هاي مذکور, از سوي ديگر و همسو با سازمان فضايي، سرانه ها، تراکم و جمعيت پذيري طرح جامع، پس از تصويب در کميسيون ماده (۵) شهر تهران، مورد استفاده و بهره برداري قرار گيرند.
ضوابط کالبدی وسیما ومنظری طرح جامع تهران هرچه خوب هم تنظیم شود در عمل بسیار نامتناسب وناهمگون اجراشده بطور یکه اغتشاش بصری در ان وجه غالب بوده ونشانی ازرسیدن به اهداف طرح را به ذهن متبادر نمیکند
شایسته است از متخصصین وافراد صلاحیتدار بیشتر استفاده شود
مدیریت شهری هم میبایست با انعطاف بیشتری ،کالبد ساختمانی را دوخت ودوز نموده وبه فضای باز شهری هم هویتی مناسب با اقلیم -فرهنگ وتاریخ شهر بدهد