فصل پنجم – اقتصادي
نفت و گاز
ماده ۱۲۵-
الف – وزارت نف-ت مجاز است با ايجاد فضا و شرايط رقابتي، نسبت به صدور پروانه اكتشاف، توسعه و توليد موردنياز براي بهرهبرداري از حداكثر ظرفيتها براي توسعه ميدانهاي نفت و گاز و افزايش توليد صيانتشده با حفظ ظرفيت توليد سال ۱۳۸۹ تا سقف توليد اضافه روزانه يكميليون بشكه نفت خام و دويست و پنجاه ميليون مترمكعب گاز طبيعي با اولويت ميادين مشترك، با تأكيد بر توسعه ميدان گاز پارس جنوبي، پس از تصويب توجيه فني و اقتصادي طرحها در شوراي اقتصاد و درج در قوانين بودجه سنواتي و نيز مبادله موافقتنامه با معاونت با استفاده از روشهاي زير اقدام نمايد:
۱- استفاده از انواع روشهاي اكتشاف، توسعه، توليد در دوره زماني معين در ميادين نفت و گاز
تبصره – شرايط اساسي اين روشها با حفظ حق مالكيت و اعمال تصرفات مالكانه براي دولت در سال اول برنامه با پيشنهاد وزارت نفت تهيه و به تصويب شوراي اقتصاد ميرسد.
۲- كارسازي انتشار اوراق مالي ريالي و ارزي در داخل و خارج از كشور با رعايت قوانين و مقررات مربوط، بدون تضمين دولت
۳- استفاده از روش بيع متقابل با رعايت اصول و شرايط موضوع بند (ب) ماده (۱۴) قانون برنامه چهارم توسعه
تبصره – وزارت نفت ميتواند در طول برنامه نسبت به انعقاد قرارداد توسعه و توليد از كلية ميادين مشترك شناخته شده اقدام و تلاش لازم را بهعمل آورد.
ب – دولت مكلف است بر مبناي سند چشمانداز بيست ساله كشور و سياستهاي كلي نظام در بخش انرژي ابلاغي از سوي مقام معظم رهبري و با پشتوانه كامل كارشناسي « سند ملي راهبرد انرژي كشور» را به عنوان سند بالادستي بخش انرژي براي يك دوره زماني بيست و پنج ساله ظرف حداكثر شش ماه پس از تصويب قانون برنامه تهيه و بهتصويب مجلس شوراي اسلامي برساند.
تبصره – وزارتخانههاي نفت و نيرو موظف هستند با همكاري ساير دستگاههاي اجرائي ذيربط « برنامه اجرائي طرح جامع انرژي كشور» را ظرف دوازده ماه پس از تصويب قانون سند ملي راهبرد انرژي كشور تهيه و به تصويب هيأتوزيران برسانند.
ماده ۱۲۶- به وزارت نفت اجازه داده ميشود به منظورشناسايي و اكتشاف هر چه بيشتر منابع نفت و گاز در سراسر كشور و نيز انتقال و به كارگيري فناوريهاي جديد در عمليات اكتشافي، در كليه مناطق كشور به استثناء استانهاي خوزستان، بوشهر و كهگيلويه و بويراحمد با تأكيد بر مناطق دريايي و خشكي مشترك با همسايگان كه عمليات اكتشافي مربوط با خطرپذيري (ريسك) طرف قرارداد انجام و منجر به كشف ميدان قابل توليد تجاري شود، در قالب ارقام مذكور در ماده (۱۲۵) اين قانون و در قالب بودجههاي سنواتي كل كشور و تصويب شوراي اقتصاد و مبادله موافقتنامه با معاونت، نسبت به عقد قراردادهاي بيع متقابل توأم براي اكتشاف و توسعه ميادين جديد از طريق برگزاري مناقصات اقدام و طرف قرارداد را مطابق ضوابط قانوني انتخاب نمايد. هزينههاي اكتشافي اعم از مستقيم و غيرمستقيم در قالب قرارداد منعقده مذكور منظور و به همراه هزينههاي توسعه از محل فروش محصولات توليدي همان ميدان بازپرداخت خواهد شد.
مجوزهاي صادره داراي زمان محدود بوده و در هر مورد توسط وزارت نفت تعيين شده و يك بار نيز قابل تمديد ميباشد. در صورتي كه در پايان مرحله اكتشاف، ميدان تجاري در هيچ نقطهاي از منطقه كشف نشده باشد، قرارداد خاتمه مييابد و طرف قرارداد حق مطالبه هيچگونه وجهي را نخواهد داشت.
ماده ۱۲۷- به وزارت نفت اجازه داده ميشود در چهارچوب بودجه سنواتي از محل منابع داخلي شركتهاي تابعه و منابع خارجي ترجيحاً با مشاركت بخشهاي خصوصي و تعاوني پس از تأييد شوراي اقتصاد نسبت به تكميل دو پالايشگاه ميعانات گازي « ستاره خليج فارس» و « فارس» با ظرفيت اسمي به ترتيب ۳۶۰ هزار و ۱۲۰ هزار بشكه بهصورت سرمايهگذاري و يا تسهيلات در قالب وجوه اداره شده اقدام نمايد.
تا اتمام پروژههاي موضوع اين ماده و بهرهبرداري از آنها استفاده از روشهاي تهاتري براي خريد و فروش فرآوردههاي مورد نياز با تصويب شوراي اقتصاد در موارد ضروري مجاز است.
تهاتر نفت خام و ميعانات گازي از شمول اين حكم مستثني است.
دولت مكلف است حداكثر يك سال پس از راهاندازي آنها براي واگذاري سهام خود در چهارچوب قانون اجراي سياستهاي كلي اصل چهل و چهارم (۴۴) قانون اساسي اقدامات لازم را بهعمل آورد.
ماده ۱۲۸- به وزارت نفت اجازه داده ميشود از محل منابع داخلي شركت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي ايران نسبت به اعطاء تسهيلات در قالب وجوه اداره شده براي سرمايهگذاري بخشهاي خصوصي و تعاوني در طرحهاي تكميل پالايشگاههاي موجود شامل بهينهسازي و بنزينسازي با تصويب شوراي اقتصاد، اقدام نمايد.
ماده ۱۲۹- وزارت نفت موظف است:
الف – در راستاي اعمال حق حاكميت و مالكيت بر منابع نفت و گاز و انجام وظايف قانوني خود ضمن ايجاد مديريت اكتشاف، توسعه و توليد و با تجهيز پستهاي سازماني، نسبت به بهكارگيري نيروهاي متخصص لازم از طريق انتقال نيروي انساني موجود براي انجام وظايف مندرج در اين قانون و قوانين مرتبط اقدام نمايد.
ب – براي فعاليتهاي اكتشاف، توسعه، استخراج و توليد نفت و گاز توسط شركتهاي تابعه وزارت نفت و شركتهاي صاحب صلاحيت، با اتخاذ ضوابط توليد صيانتي، پروانه بهرهبرداري بدون حق مالكيت نسبت به نفت و گاز توليدي صادر و براساس طرح مصوب، بر عمليات اكتشاف، توسعه و توليد شركتهاي فوقالذكر از نظر مقدار توليد و صيانت مخزن و معيارهاي سلامتي – ايمني و زيست محيطي نظارت نمايد.
ج – سامانه يكپارچه كنترل و اندازهگيري ميزان توليد، فرآورش، انتقال، پالايش، توزيع و صادرات نفت خام و گاز طبيعي و فرآوردههاي نفتي را حداكثر تا پايان سال دوم برنامه ايجاد و راهاندازي نمايد.
د – به منظور افزايش و ارتقاء توان علمي، فناوري و نوآوري در صنعت نفت معادل يكدرصد (۱%) از اعتبارات طرحهاي توسعهاي سالانه شركتهاي تابعه را در طول برنامه، جهت ايجاد ظرفيت (پتانسيل) جذب، توسعه فناوريهاي اولويتدار نفت، گاز و پتروشيمي و بهكارگيري آنها در صنايع مرتبط و ارتقاء فناوريهاي موجود و بوميسازي آنها و كاهش شدت انرژي ضمن مبادله موافقتنامه با معاونت اختصاص دهد و گزارش عملكرد اين بند را سالانه به كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس شوراي اسلامي ارائه نمايد.
ماده ۱۳۰- به منظور افزايش ضريب بازيافت مخازن كشور در طول برنامه به ميزان يكدرصد (۱%)، وزارت نفت موظف است طي سال اول برنامه، برنامه جامع صيانتي و ازدياد برداشت از مخازن هيدروكربوري را با رعايت اولويتبندي مخازن به تفكيك نواحي خشكي و مناطق دريايي تهيه و براي حسن اجراي آن اقدامات لازم را بهعمل آورد.
ماده ۱۳۱- وزارت نفت مكلف است به منظور افزايش خدمات سوخترساني بهكشتيها (بانكرينگ) و خدمات جانبي در خليج فارس و درياي عمان به ميزان سالانه حداقل بيستدرصد (۲۰%) از طريق بخش غيردولتي، طرح جامع مربوط را تدوين و اجراء نمايد. وزارت نفت مجاز است حمايت لازم را از بخش غيردولتي در اين زمينه بهعمل آورد.
ماده ۱۳۲- دولت دو درصد (۲%) از درآمد حاصل از صادرات نفت خام و گاز طبيعي را به ترتيب يكسوم به استانهاي نفتخيز و گازخيز و دوسوم به شهرستانها و مناطق كمترتوسعه يافته جهت اجراي برنامههاي عمراني در قالب بودجههاي سنواتي اختصاص دهد.
مجموعه سوالات رسمی کنکور فرهنگیان:
بانک سوالات تعلیم و تربیت اسلامی
بانک سوالات هوش و استعداد معلمی