ضوابط حاکم بر صدور حکم مأموریت کارکنان سازمان تأمین اجتماعي
ضوابط حاکم بر صدور حکم مأموریت کارکنان سازمان تأمین اجتماعي (رأی شماره ۵۷۰ مورخ ۲۷/۸/۱۳۹۲ هيأت عمومي ديوان عدالت اداري)
تاریخ دادنامه: ۲۷/۸/۱۳۹۲
شماره دادنامه: ۵۷۰
کلاسه پرونده: ۹۲/۷۶۱
مرجع رسیدگی: هیأت عمومی دیوان عدالت اداری
شاکی: آقای سیامک آریائی صدر
موضوع شکایت و خواسته: اعلام تعارض در آراء صادر شده از شعب دیوان عدالت اداری
گردشکار: آقای سیامک آریایی صدر به موجب لایحهای که به شماره ۶۵۲- ۲۶/۳/۱۳۸۹ ثبت دفتر اندیکاتور هیأت عمومی شده اعلام کرده است که:
احتراماً، به استحضار میرساند اینجانب سیامک آریائی صدر کارمند رسمی سازمان تأمین اجتماعی که با عنوان معاون مدیرکل دفتر هماهنگی امور اجرایی استانها در ستاد مرکزی سازمان مزبور مشغول به کار بودهام به همراه تعداد زیادی از همکاران با صدور حکم مأموریت به یکباره از ستاد مرکزی به ادارات شرق و غرب تهران بزرگ مأمور گردیدهایم. از آنجا که کلیه همکاران به این عمل معترض بودیم اینجانب طی شماره کلاسه ۱۵/۸۸/۲۸۳۲ دادخواست خود را به شعبه ۱۵ دیوان عدالت اداری ارائه و دادخواست سایر همکاران که همگی دارای یک متن مشترک بود به سایر شعب (۱۶ و ۱۷) ارسال گردید. حال پس از گذشت چند ماه شعبه ۱۵ برای اینجانب رأی منفی و رد دادخواست صادر کرده در صورتی که شعبه ۱۶ برای سایر همکاران بنده رأی مثبت و بازگشت به محل خدمت صادر کرده است. (به عنوان نمونه رأی خانم مریم پورخیری به شماره کلاسه ۱۶/۸۸/۲۸۴۲ ضمیمه است). با عنایت به موارد فوق خواهشمند است دستور فرمایید در خصوص رفع تعارض موجود بین آراء صادر شده و اعمال ماده ۴۳ قانون دیوان عدالت اداری اقدام لازم مبذول فرمایند.
گردش کار پرونده ها و مشروح آراء به قرار زیر است:
الف: شعبه پانزدهم دیوان عدالت اداری در رسیدگی به پرونده شماره ۱۵/۸۸/۲۸۳۲ با موضوع دادخواست آقای سیامک آریایی صدر به طرفیت سازمان تأمین اجتماعی تهران و به خواسته لغو حکم مأموریت شماره ۵۴۱۵۷/۲۰۱۰-۳/۸/۱۳۸۸ و بازگشت به محل خدمت اصلی به موجب دادنامه شماره ۵۸۹ – ۸/۳/۱۳۸۹، مفاداً به شرح آینده به صدور رأی مبادرت کرده است:
شکایت شاکی دایر بر لغو حکم مأموریت شماره ۵۴۱۵۷/۲۰۱۰ به طرفیت سازمان تأمین اجتماعی به شرح دادخواست با توجه به محتویات پرونده و مفاد لایحه طرف شکایت قابل پذیرش نیست زیرا اقدام معترضٌبه در محدوده اختیارات قانونی مقام صادرکننده و در جهت بهره برداری از توانایی پرسنل برای انجام موفق مأموریت محوله صورت پذیرفته است که مغایرتی با آییننامه استخدامی سازمان محل خدمت شاکی ندارد. لذا شکایت مطروح را وارد ندانسته و رأی به رد شکایت صادر و اعلام میکند. رأی دیوان قطعی است.
ب: شعبه شانزدهم دیوان عدالت اداری در رسیدگی به پرونده شماره ۱۶/۸۸/۲۸۴۲ با موضوع دادخواست خانم مریم پورخیری لنگرودی به طرفیت سازمان تأمین اجتماعی و به خواسته لغو حکم مأموریتهای شماره ۵۴۱۶۰/۲۰۱۰- ۳/۸/۱۳۸۸ و ۹۴۴۶۲/۴/۳۰ – ۶/۸/۱۳۸۸ و بازگشت به محل خدمت اصلی به موجب دادنامه شماره ۴۷۲- ۴/۳/۱۳۸۹، مفاداً به شرح آینده به صدور رأی مبادرت کرده است:
در خصوص دادخواست خانم مریم پورخیری لنگرودی به طرفیت سازمان تأمین اجتماعی به خواسته لغو حکمهای مأموریت به شماره های ۵۴۱۶۰-۳/۸/۱۳۸۸ و ۹۴۴۶۲- ۶/۸/۱۳۸۸ و بازگشت به محل خدمت اصلی با توجه به مجموع اوراق پرونده و لایحه اداره مشتکیعنه و با عنایت به ماده ۱۲ آییننامه استخدامی سازمان تأمین اجتماعی مأموریت عبارت از محولشدن وظیفهای موقت یا اعزام برای مدت مشخص به خارج از محل خدمت اصلی جهت انجام وظیفه بوده و میباشد و مطابق تبصره ۲ ماده ۱۲ آییننامه استخدامی صدرالذکر مدت مأموریت اینگونه کارکنان جزء سوابق خدمت آنان محسوب می شود و این که درخصوص شاکی حکم مأموریت بدون مدت زمان صادر شده است و مدت آن قید نشده است و همچنین وظیفه کارمند مأمور مشخص نشده است در نتیجه محل خدمت جدید تحت عنوان مأمور بدون صدور حکم مأموریت و مدت وظیفه مأموریت فاقد وجاهت قانونی است، علیهذا با توجه به مراتب فوق دعوای مطروح را وارد تشخیص و به ابطال حکم مأموریت صدرالذکر و برگشت به محل خدمت اصلی حکم صادر و اعلام میشود. رأی دیوان قطعی است.
هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در تاریخ یاد شده با حضور رؤسا، مستشاران و دادرسان شعب دیوان تشکیل شد. پس از بحث و بررسی، با اکثریت آراء به شرح آینده به صدور رأی مبادرت می کند.
رأی هیأت عمومی
اولاً: تعارض در آراء محرز است.
ثانیاً: با توجه به این که تعیین وظیفه مشخص برای مدت معین از ارکان مأموریت مصرح در مواد ۲۱ و ۱۲ آییننامه استخدامی کارکنان صندوق تأمین اجتماعی است، بنابراین چون در پرونده های موضوع تعارض برای شکات بدون تعیین وظیفه مشخص و مدت معین، محل خدمت آنان در غیر محل اصلی خدمت به صورت مأمور تعیین شده است، رأی شعبه شانزدهم دیوان عدالت اداری به شماره دادنامه ۴۷۲- ۴/۳/۱۳۸۹ که حکم مأموریت مذکور را به جهت یاد شده نقض کرده است صحیح و موافق مقررات تشخیص می شود. این رأی به استناد بند ۲ ماده ۱۲ و ماده ۸۹ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ برای شعب دیوان و سایر مراجع اداری مربوط در موارد مشابه لازمالاتباع است.
هیأت عمومی دیوان عدالت اداری معاون قضایی دیوان عدالت اداری – علی مبشری