پرداخت فوق العاده مناطق مرزی (حق نوار مرزی)
در قانون مدیریت خدمات کشوری فوق العاده ای تحت عنوان فوق العاده مناطق مرزی وجود ندارد. اما در دولت دهم و در جریان انجام سیاست های انتقال از تهران، مصوبه ای به شماره ۱۲۰۵۶۹/ت۴۴۸۰۹ن مورخ ۳۱/۵/۱۳۸۹ به تصویب کارگروه ویژه انتقال از تهران رسید که در بند (5) و تبصره آن اینگونه مقرر شده است:
- «5- امتيازات موضوع بند (1) ماده (68) قانون مديريت خدمات كشوري شامل اين گروه از كارمندان رسمي و پيماني دولت كه به مناطق موضوع تصويبنامه شماره 76294/ت36095ه مورخ 10/4/1388 هيأت وزيران منتقل ميشوند، تا سقف تعيين شده بيست و پنج درصد (25%) حقوق ثابت افزايش مييابد.
تبصره- به كاركنان متقاضي انتقال و همچنين كارمندان مستقر در مناطق مرزي و جزاير جنوبي خليج فارس از جمله تنب كوچك، تنب بزرگ و ابوموسي تا صددرصد (100%) اين امتيازات پرداخت خواهد شد.»
به بیان دیگر، در حقیقت این فوق العاده همان فوقالعاده مناطق کمتر توسعهیافته و بدی آب و هواست که طبق بند (1) ماده (68) قانون مدیریت خدمات کشوری، قرار است فهرست این مناطق در هر دوره برنامه پنجساله با پیشنهاد سازمان اداری و استخدامی کشور به تصویب هیئت وزیران برسد. تعیین مناطق مرزی به عنوان یکی از این مناطق در تصویبنامه کارگروه انتقال و تعیین برخورداری از حداکثر امتیاز مربوط، در این جهت انجام گرفته است.
هر چند اصلاحات اخیری که در اجرای ماده (36) آیین نامه اجرائی قانون تعاریف و ضوابط تقسیمات کشوری جمهوری اسلامی ایران از سوی وزارت کشور در خصوص اصلاح دستورالعمل تعیین مناطق مرزی انجام گرفته است، صرفاً کارکرد پرداخت حق نوار مرزی به کارکنان دولت را ندارد، اما با توجه به اینکه در دستگاه های مختلف چنین فوق العاده ای در حال پرداخت است و همچنین فهرست کاملی از مناطق مرزی به پیوست بخشنامه ای از سوی وزارت آموزش و پرورش ابلاغ شده است، جنبه مرتبط با کارکنان و استمرار پرداخت های مناطق قبلی و تعیین مناطق جدیدی موضوعیت پیدا کرده است.
حال پاسخ به دو سؤال اساسی برای ایجاد وحدت رویه در اجرای مقررات و عدم تبعیض بین کارکنان دستگاه های اجرایی مختلف لازم است:
اولاً، آیا فهرست ابلاغی از سوی وزارت آموزش و پرورش مورد تأیید وزارت کشور نیز می باشد و توسط کلیه دستگاه های اجرایی قابل اجراست؟
ثانیاً، با توجه به اینکه در خصوص تصمیمات نمایندگان ویژه رییس جمهور موضوع اصل (127) قانون اساسی از جمله تصویبنامه کارگروه انتقال که مستند اصلی پرداخت فوق العاده مناطق کمتر توسعه یافته و بدی آب و هوا به کارکنان مستقر در مناطق مرزی است، بخشنامه شماره 67599/51006 مورخ 28/5/1394 از معاون اول رییسجمهور نیز وجود دارد که صراحتاً اعلام می دارد: «کلیه تصمیمات نمایندگان ویژه رییسجمهور که به استناد اصل (127) قانون اساسی انتخاب شدهاند، پس از پایان دوره ریاست جمهوری نافذ نمیباشد.»،
مقررات مرتبط:
– اعلام آخرین فهرست مناطق مرزی کشور (بخشنامه شماره 30/710 مورخ 29/8/1397 وزارت آموزش و پرورش)
– اصلاح دستورالعمل تعیین مناطق مرزی (بخشنامه شماره 103192 مورخ 11/6/1397 وزارت کشور)