آییننامه اجرایی ماده (۴۰) قانون مدیریت خدمات کشوری
آییننامه اجرایی ماده (۴۰) قانون مدیریت خدمات کشوری (تصویبنامه شماره ۸۱۸۳۹/ت۴۴۲۹۴ک مورخ ۱۹/۴/۱۳۹۰ هیئت وزیران)
وزیران عضو کمیسیون امور اجتماعی و دولت الکترونیک بنا به پیشنهاد معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهور و به استناد تبصره (۳) ماده (۴۰) قانون مدیریت خدمات کشوری –مصوب ۱۳۸۶- و با رعایت جزء (ط) بند (۱) تصویب نامه شماره ۱۵۸۷۹۵/ت۳۸۸۵۶هـ مورخ ۱/۱۰/۱۳۸۶، آییننامه اجرایی ماده (۴۰) قانون مدیریت خدمات کشوری را به شرح زیر تصویب نمودند:
آییننامه اجرایی ماده (۴۰) قانون مدیریت خدمات کشوری
ماده ۱- در این آییننامه اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار میروند.
الف- دستگاههای اجرایی: دستگاههای موضوع ماده (۵) قانون مدیریت خدمات کشوری
ب- معاونت: معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییسجمهور
ج- گذرگاه خدمات الکترونیک دولت (GSB= Government Service Bus): سامانه نرم افزاری که به عنوان زیرساخت امن و مرکزی برای یکپارچه سازی سامانههای نرم افزاری و پایگاههای داده دستگاههای اجرایی از طریق مبادله و پردازش پیامهای الکترونیکی مربوط به استعلامات و تبادلات اطلاعاتی، در چارچوب استانداردها و سیاستهای امنیتی مشخص عمل مینماید. اتصال سامانه و پایگاههای داده از طریق تطبیقدهندههای مناسب (آداپتور) صورت میپذیرد.
ماده ۲- محل استقرار گذرگاه خدمات الکترونیک دولت در مرکز داده مرکز فنآوری اطلاعات و ارتباطات نهاد ریاست جمهوری و بستر ارتباطی مورد استفاده، شبکه دولت خواهد بود.
ماده ۳- تامین تجهیزات، نرم افزارها، امنیت و فناوری های مورد نیاز و تقویت بستر ارتباطی برای راهاندازی گذرگاه خدمات الکترونیک دولت و پشتیبانی فنی و امنیتی و نگهداری آن و همچنین برقراری ارتباط بین بانک های اطلاعاتی و نرمافزارهای دستگاههای دولتی با سامانه یاد شده با هماهنگی هیئت موضوع ماده (۵) این آیین نامه توسط مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات نهاد ریاست جمهوری انجام میشود.
ماده ۴- نیروی انسانی مورد نیاز برای راهاندازی و پشتیبانی سامانه یاد شده توسط معاونت در قالب ساختار تشکیلاتی مرکز فنآوری اطلاعات و ارتباطات نهاد ریاست جمهوری تأمین خواهد شد.
ماده ۵- به منظور تعیین اقلام اطلاعاتی لازم جهت اشتراک گذاری، کدگذاری و سیاست های امنیتی ناظر به دسترسی آنها توسط سایر دستگاه ها و هماهنگی در ایجاد، نگهداری و سرویس دهی گذرگاه خدمات الکترونیک دولت، تدوین و ابلاغ دستوالعمل های لازم و پیگیری آنها هیئتی مرکب از اعضای زیر تشکیل میگردد:
الف- معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییسجمهور (رییس).
ب- معاون نوسازی و تحول اداری معاونت.
ج- رییس مرکز آمار ایران.
د- رییس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور.
هـ- رییس سازمان ثبت احوال کشور.
و- معاون ذیربط وزارت اطلاعات.
ز- رییس مرکز فنآوری اطلاعات و ارتباطات نهاد ریاست جمهوری.
ح- معاون ذیربط معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رییسجمهور.
ط- معاون ذیربط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران.
ی- معاون ذیربط وزارت ارتباطات و فنآوری اطلاعات.
ک- دو نفر صاحب نظر در حوزه فنآوری اطلاعات و ارتباطات به پیشنهاد دبیر هیئت و تأیید رییس هیئت.
ل- رییس امور توسعه دولت الکترونیک معاونت (دبیر).
تبصره- دبیرخانه هیئت در معاونت مستقر میشود.
ماده ۶- دستگاههای اجرایی مکلفند ظرف ده روز پس از ابلاغ این آییننامه نماینده تامالاختیار و صاحبنظر خود را با امضای بالاترین مقام دستگاه به عنوان مسئول هماهنگی به دبیرخانه هیئت معرفی کنند.
ماده ۷- دستگاههای اجرایی موظفند دادههای بانکهای اطلاعاتی خود را از طریق گذرگاه خدمات الکترونیک دولت طبق دستورالعملی که توسط هیئت یاد شده ابلاغ خواهد شد، با سایر دستگاههای اجرایی به اشتراک گذاشته و یا در اختیار آنها قرار دهند. مالکیت و مدیریت داخلی دادهها، عدم وابستگی به بانکهای دیگر در انجام امور داخلی، کنترل داخلی عملیات و آزادی در اعمال روشهای امنیتی و مانند آن توسط خود دستگاه انجام میشود.
ماده ۸- هئیت موضوع ماده (۵) این آییننامه در چارچوب قوانین و مقررات و دستورالعمل های اجرایی با اولویت ارتباط و تعامل بین بانکهای اطلاعاتی زیر و پس از دو سال از ابلاغ این آییننامه و با تعیین برنامه زمانبندی، ارتباط با سایر بانکهای اطلاعاتی دستگاههای اجرایی مربوط در ارایه خدمات اداری و الکترونیکی به مردم را عملیاتی مینماید:
الف- پایگاه اطلاعات جمعیتی کشور (سازمان ثبت احوال)
ب- پایگاه اطلاعات شناسه ملی (سازمان ثبت اسناد و املاک)
ج- پایگاه اطلاعات املاک (سازمان ثبت اسناد و املاک)
د- پایگاه اطلاعات کدپستی (شرکت پست)
هـ- پایگاه اطلاعات نظام جامع مالیاتی کشور (وزارت امور اقتصادی و دارایی)
و- پایگاه اطلاعات پرونده سلامت ایرانیان (وزارت بهداشت)
ز- پایگاه ملی اطلاع رسانی مناقصات کشور (معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری)
ح- پایگاه اطلاعات بیمه شدگان (وزارت رفاه و تامین اجتماعی)
ط- پایگاه اطلاعات خرید و فروش املاک (وزارت بازرگانی)
ی- پایگاه های اطلاعات بانکی کشور(بانک مرکزی )
ک- پایگاه های اطلاعات آماری کشور (مرکز آمار ایران)
ل- پایگاه های اطلاعات امور گذرنامه، نظام وظیفه و گواهینامه رانندگی (وزارت کشور، نیروی انتظامی)
م- پایگاه های اطلاعات مربوط به امور تحصیلی (وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم)
ن- پایگاه های اطلاعات سوابق جزایی افراد (وزارت کشور، نیروی انتظامی، قوه قضائیه)
ماده ۹- وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مکلف است زیرساخت های ارتباطی و مخابراتی مورد نیاز را فراهم نماید.
ماده ۱۰- مرکز آمار ایران موظف است با هماهنگی هیئت موضوع ماده (۵) این آییننامه ضمن اتصال به گذرگاه خدمات الکترونیک دولت به نحوی برنامهریزی نماید که امکان تولید گزارشهای آماری مورد نیاز با استفاده از بانکهای اطلاعاتی مندرج در ماده (۸) و سایر بانکهای اطلاعاتی مورد نیاز که توسط دستگاههای اجرایی از طریق این سامانه به اشتراک گذاشته میشوند، فراهم شود.
ماده ۱۱- دستگاه های اجرایی مکلفند به منظور ایجاد بستر لازم در تمامی پایگاه های اطلاعاتی مرتبط با مردم ، شماره ملی و کدپستی افراد را درج نمایند. همچنین شناسه ملی موضوع تصویب نامه شماره ۱۶۱۶۹/ت۳۹۲۷۱هـ مورخ ۲۹/۱/۱۳۸۸، باید در تمام پایگاههای اطلاعاتی اشخاص حقوقی لحاظ شود. استفاده از سایر مشخصات، به غیر از شماره ملی و کدپستی برای شناسایی افراد و مکان آنان در مورد فعالیتهایی نظیر امور پرسنلی، مالیاتی، معاملاتی و صدور گواهینامهها، مدارک و اسناد عمومی مجاز نمیباشد.
تبصره- دستگاههای اجرایی مکلفند در صورتی که مستندات قانونی، مدارک، گواهینامهها و پروانههای صادره قبلی فاقد شماره ملی و کدپستی میباشند، نسبت به درج شماره ملی و کدپستی در آنها اقدام و پایگاه اطلاعاتی خود را ویرایش و به روز نمایند.
ماده ۱۲- دستگاه های اجرایی موظفند ظرف شش ماه پس از ابلاغ این آیین نامه از بانک اطلاعات جمعیتی سازمان ثبت احوال کشور برای تایید اطلاعات سجلی و کدپستی شهروندان و از شناسه ملی ثبت شده در بانک اطلاعاتی سازمان یاد شده در بانک اطلاعاتی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور برای تایید هویت اشخاص حقوقی و صحت کدپستی ارائه شده از سوی آنان جهت ارائه خدمت به مردم استفاده کنند.
تبصره- سازمان ثبت احوال کشور ظرف یک ماه پس از ابلاغ این آییننامه امکان تغییر کد پستی افراد در کارت ملی را در حداقل زمان ممکن و از جمله از طریق پایگاه اینترنتی فراهم نماید.
ماده ۱۳- هیئت موضوع ماده (۵) این آییننامه موظف است متناسب با میزان پیشرفت کار، دستورالعمل منع درخواست تصویر شناسنامه یا تصویر کارت ملی یا سایر مدارک قابل احصاء از طریق گذرگاه خدمات الکترونیک دولت توسط دستگاههای اجرایی از مردم را تهیه و ابلاغ نماید.
ماده ۱۴- دستگاههای اجرایی موظفند فهرست بانکهای اطلاعاتی تخصصی فعال و یا مورد نیاز مرتبط با وظایف خود را ظرف دو ماه پس از ابلاغ این آیین نامه به دبیرخانه هیئت ارسال نمایند.
ماده ۱۵- دستگاههای اجرایی موظفند در صورت نیاز به اعتبارات خاص برای اجرایی نمودن این آییننامه و ایجاد بانکهای اطلاعاتی تخصصی، اعتبارات مورد نیاز را در بودجه سنواتی خود پیشبینی نموده و معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رییسجمهور در بودجه سالانه دستگاهها منظور نماید.
ماده ۱۶- معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییسجمهور موظف است اعتبار لازم برای ایجاد تامین امنیت، نگهداری و توسعه پایگاه اطلاعات ایرانیان را به عنوان یک پروژه ملی در قالب بسته سیاسی مربوط به توسعه فناوری اطلاعات و دولت الکترونیک در بودجههای سنواتی پیش بینی نماید.
این تصویب نامه در تاریخ ۱۸/۴/۱۳۹۰ به تأیید مقام محترم ریاست جمهوری رسیده است.
محمدرضا رحیمی- معاون اول رییسجمهور