ورود به خدمت دولتی
۲- شرایط اختصاصی
الف- توانایی آنان در مهارتهای پایه و عمومی فناوری اطلاعات؛ یکی از شروط اختصاصی ورود به خدمت دولتی برای افرادی که در مشاغل تخصصی و کارشناسی و بالاتر استخدام میشوند، احراز توانایی آنان در مهارتهای پایه و عمومی فناوری اطلاعات میباشد. مطابق تبصره ۲ ماده ۴۲ قانون مدیریت خدمات کشوری، عناوین و محتوای مهارتهای مذکور توسط معاونت برنامهیزی و نظارت راهبردی رییسجمهور تهیه و ابلاغ خواهد شد.
ب- گذراندن دوره آزمایشی؛[13] افرادی که برای استخدام رسمی پذیرفته شدهاند، بایستی پیش از استخدام رسمی قطعی، یک دوره آزمایشی را که مدت آن سه سال میباشد، بگذرانند. در صورتی که مستخدم پس از خاتمه دوره آزمایشی شرایط ذیل را احراز نماید، از بدو خدمت به طور قطعی به استخدام دولت درمیآیند.
– حصول اطمینان از لیاقت (علمی، اعتقادی و اخلاقی)، کاردانی، علاقه بهکار، خلاقیت، نوآوری، روحیه خدمت به مردم و رعایت نظم انضباط اداری از طریق کسب امتیاز لازم با تشخیص کمیته تخصصی تعیین صلاحیت کارمندان رسمی.
– طی دورههای آموزشی و کسب امتیاز لازم.
– تأیید گزینش.
اما پرسش اساسی که پیش میآید این است که اگر مستخدم دوره آزمایشی را طی نماید، ولی اداره استخدامکننده وضعیت او را در پایان دوره مشخص نکند، تکلیف وی چه خواهد بود؟
متأسفانه قانونگذار در این خصوص حکم خاصی مقرر ننموده است. ولی به نظر میرسد اگر اداره استخدامکننده در پایان دوره نظر خود را اعلام ننماید و مستخدم همچنان به کار خود ادامه دهد، بایستی عدم اعلام نظر اداره را بر احراز شرایط قانونی» حمل نمود و وی را به عنوان مستخدم رسمی قطعی به حساب آورد. آرای صادره از دیوان عدالت اداری نیز مؤید این دیدگاه است.
اما در صورتی که در ضمن یا پایان دوره آزمایشی، کارمندان شرایط ادامه خدمت و یا تبدیل به استخدام رسمی را کسب ننمایند، واحد دولتی متبوع با وی به یکی از روشهای ذیل رفتار خواهد شد:
الف- اعطاء مهلت دوساله دیگر برای احراز شرایط لازم.
ب- تبدیل وضع به استخدام پیمانی؛ مسلم است با تبدیل وضع کارمند به استخدام پیمانی، پست سازمانی وی نیز به یکی از پستهای غیرحاکمیتی تبدیل خواهد شد.
ج- لغو حکم استخدام؛ در این حالت بدون هرگونه تعهد حكم بركناري آنان از طرف وزارتخانه يا مؤسسه استخدامكننده صادر ميشود.