آیین نامه اجرایی پرداخت کمک معیشت سال ۱۴۰۴ ایثارگران و معلولان

تصویب‌نامه شماره ۲۰۷۶۶۰/ت۶۳۷۶۱هـ مورخ ۲۸/۱۲/۱۴۰۳

آیین نامه اجرایی پرداخت کمک معیشت سال ۱۴۰۴

وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح – سازمان برنامه و بودجه کشور بنیاد شهید و امور ایثارگران – سازمان بهزیستی کشور

هیئت وزیران در جلسه ۱۴۰۳/۱۲/۲۶ به پیشنهاد وزارت دفاع و پیشتیبانی نیروهای مسلح، بنیاد شهید و امور ایثارگران، سازمان برنامه و بودجه کشور و سازمان بهزیستی کشور و به استناد جزء (۲) بند (پ) تبصره (۱۲) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور، آیین‌نامه اجرایی جزء مذکور را به شرح زیر تصویب کرد:

آیین نامه اجرایی جزء (۲) بند (پ) تبصره (۱۲) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور موضوع: پرداخت کمک معیشت به جانبازان، آزادگان و رزمندگان معسر و معلولان شدید و خیلی شدید

ماده ۱- در این آیین نامه اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار می‌روند:
۱- بنیاد: بنیاد شهید و امور ایثارگران.
۲- سازمان: سازمان برنامه و بودجه کشور.
۳- وزارت: وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح.
۴- بهزیستی: سازمان بهزیستی کشور.
۵- پایگاه: پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان (وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی)
۶- کمک معیشت: مبلغی نقدی که از محل اعتبارات ابلاغی مربوط، به صورت ماهانه به مشمولان پرداخت می‌گردد.
۷- مشمولان: جانبازان و آزادگان معسر غیرحالت اشتغال فاقد شغل و درآمد که بر اساس قوانین نیروهای مسلح مشمول دریافت حقوق وظیفه نمی‌باشند، افراد تحت تکفل قانونی جانبازان متوفی فاقد شغل و درآمد، رزمندگان معسر فاقد شغل و درآمد و افراد موضوع بند (الف) ماده (۱) قانون حمایت از حقوق معلولان مصوب سال ۱۳۹۶ که توسط کمیسیون پزشکی- توانبخشی تعیین نوع و تعیین شدت معلولیت بهزیستی، دارای معلولیت شدید یا خیلی شدید شناخته می‌شوند و فاقد شغل و درآمد هستند و بر اساس احکام این آیین‌نامه و سایر قوانین و مقررات مربوط شناسایی می‌شوند.
۸- دستگاه‌های متولی: بنیاد، وزارت و بهزیستی (حسب مورد) که بر اساس احکام این آیین‌نامه متولی پرداخت کمک معیشت به مشمولان می‌باشند.
۹- فاقد شغل و درآمد به فردی گفته می‌شود که:
الف- از هیچ کدام از دستگاه‌های اجرایی مذکور در ماده (۲۹) قانون برنامه پنج‌ساله ششم توسعه، کارگاه‌های موضوع جزء (۳) ماده (۲) قانون تأمین اجتماعی و یا سازمان‌ها و صندوق‌های بازنشستگی، حقوق، دستمزد، مستمری از کارافتادگی، مستمری بازنشستگی و یا مستمری وظیفه بگیری (بازماندگی) دریافت نمی‌کند.
ب- به تشخیص دستگاه‌های متولی دارای درآمد نمی‌باشد.

ماده ۲- متقاضیان برای بهره مندی از کمک معیشت موضوع این آیین‌نامه باید درخواست خود را در سامانه اعلامی از سوی دستگاه‌های متولی ثبت و سپس اقرارنامه مبنی بر نداشتن شغل و درآمد (حسب مورد متقاضی و یا ولی قیم یا سرپرست قانونی وی) را در سامانه یاد شده بارگذاری نمایند.

ماده ۳- دستگاه‌های متولی مکلفند ظرف یک ماه پس از ثبت نام متقاضی جدید به منظور احراز شرایط وی جهت برخورداری از کمک معیشت و صحت سنجی فاقد شغل و درآمد بودن فرد ثبت نام کننده نسبت به استعلام از مراجع موضوع بند (۹) ماده (۱) این آیین نامه اقدام کنند. دستگاه‌های یادشده مکلفند پاسخ به استعلام و وضعیت اشتغال و میزان درآمد ماهیانه متقاضی را ظرف یک ماه از تاریخ استعلام به مرجع استعلام‌کننده اعلام نمایند. مسئولیت عدم پاسخگویی و تبعات آن متوجه دستگاه‌های مذکور می‌باشد.

تبصره- بهزیستی مکلف است برای استحقاق‌سنجی پرداخت کمک معیشت علاوه بر موارد فوق نسبت به استعلام از پایگاه در خصوص وسع‌سنجی جامعه هدف نیز اقدام نماید.

ماده ۴- دستگاه‌های متولی مکلفند برای کلیه مشمولان، حداقل یکبار نسبت به استعلام مجدد وضعیت آنان از حیث اشتغال و درآمد و تغییرات ایجاد شده در وضعیت آنان از دستگاه‌های موضوع ماده (۳) این آیین‌نامه اقدام نمایند و دستگاه‌های مذکور نیز مکلفند نسبت به پاسخ استعلام در چهارچوب مواعد مقرر در ماده (۳) این آیین نامه اقدام نمایند.

تبصره- ایجاد و تحمیل هرگونه تعهد و بار مالی ناشی از عدم ارائه اطلاعات در موعد مقرر و یا ارائه اطلاعات نادرست توسط مراجع طرف استعلام بر اساس بندهای (هـ) و (ج) ماده (۲۸) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (۲) مصوب ۱۳۹۳ و سایر قوانین و مقررات مشمول مجازات قانونی مربوط خواهد بود.

ماده ۵- کمک معیشت ماهانه پرداختی به مشمولان بر اساس جداول زیر تعیین می‌شود:

الف- میزان کمک معیشت جانبازان و آزادگان، افراد تحت تکفل قانونی جانبازان متوفی و رزمندگان معسر:

مشمولان مبلغ (ریال)
جانبازان و آزادگان معسر غیرحالت اشتغال فاقد شغل و درآمد ۱۰۴.۰۰۰.۰۰۰
 افراد تحت تکفل قانونی جانبازان متوفی فاقد شغل و درآمد ۱۰۴.۰۰۰.۰۰۰
 رزمندگان معسر فاقد شغل و درآمد ۸۷.۷۵۰.۰۰۰

ب- میزان کمک معیشت معلولان شدید و خیلی شدید مشمول:

مشمولان دهک‌های (۱) تا (۳) دهک‌های بالاتر از و سایرین
بعد خانوار – یک نفره ۱۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال ۵.۰۰۰.۰۰۰ ریال
بعد خانوار – دو نفره ۱۵.۰۰۰.۰۰۰ ریال ۵.۰۰۰.۰۰۰ ریال
بعد خانوار – سه نفره ۲۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال ۵.۰۰۰.۰۰۰ ریال
بعد خانوار – چهار نفره ۲۵.۰۰۰.۰۰۰ ریال ۵.۰۰۰.۰۰۰ ریال
بعد خانوار – پنج نفره و بالاتر ۳۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال ۵.۰۰۰.۰۰۰ ریال

ماده ۶- دستگاه‌های متولی مکلفند ظرف یک ماه پس از دریافت پاسخ استعلام، از دستگاه‌های موضوع ماده (۳) این آیین‌نامه، بر اساس اطلاعات دریافتی و احراز شرایط، حسب مورد نسبت به برقراری، قطع اصلاح یا استمرار کمک‌معیشت در سقف اعتبارات ابلاغی مربوط اقدام نمایند.

تبصره ۱- دستگاه‌های متولی مکلفند قبل از دریافت پاسخ استعلام نسبت به پرداخت کمک معیشت بر اساس مبالغ سال ۱۴۰۳ اقدام نمایند. در صورت دریافت پاسخ استعلام و احراز شرایط فرد، مابه‌التفاوت ماه‌های قبل به حساب مشمول واریز خواهد شد.

تبصره ۲- در صورت اعتراض فرد نسبت به پاسخ استعلام، دستگاه‌های متولی مکلفند نسبت به بررسی مجدد آن صرفاً برای یک بار اقدام و نتیجه را به وی اعلام نمایند.

ماده ۷- کلیه پرداخت‌ها به جامعه هدف توسط دستگاه‌های متولی، در سقف تعداد مشمولان سقف اعتبارات مصوب مربوط در تاریخ ابلاغ قانون بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور (بخش اول) به دولت مجاز بوده و هر گونه افزایش جامعه هدف منوط به درخواست کتبی دستگاه و صدور مجوز مکتوب توسط سازمان مبنی بر تأمین اعتبار آن می‌باشد.

ماده ۸- چنانچه مشمولان، هر گونه درآمدی از قبیل حقوق دستمزد یا مستمری کمتر از مبلغ کمک معیشت مقرر در این آیین نامه دریافت نمایند، صرفاً مابه التفاوت آن تا سقف مبلغ مندرج در ماده (۵) این آیین‌نامه حسب مورد توسط دستگاه‌های متولی پرداخت می‌شود.

تبصره- در صورتی که حقوق، دستمزدف مستمری از کارافتادگی یا مستمری وظیفه‌بگیری (بازماندگی مشمولان بهزیستی کمتر از حداقل دستمزد قانون کار باشد، بهزیستی می‌تواند مطابق جدول موضوع بند (ب) ماده (۵) این آیین‌نامه تا سقف حداقل دستمزد پرداخت نماید.

ماده ۹- مشمولانی که توانایی انجام کار داشته و علی رغم فراهم شدن شرایط اشتغال به تشخیص دستگاه‌های متولی مشغول به کار نشده ،باشند مشمول دریافت کمک معیشت نمی‌باشند.

ماده ۱۰- در صورت زوال شرایط بهره‌برداری از مزایای این آیین‌نامه، فرد مشمول یا وراث قانونی وی مکلفند مراتب را جهت قطع کمک معیشت به دستگاه‌های متولی اعلام کنند.

ماده ۱۱- دستگاه‌های متولی مکلفند در بازه‌های زمانی سه ماهه گزارشی از نحوه اجرای این آیین نامه را به سازمان برنامه و بودجه کشور ارائه دهند.

ماده ۱۲- نظارت بر حسن اجرای این آیین‌نامه بر عهده دستگاه‌های متولی است.

محمدرضا عارف- معاون اول رئیس‌جمهور

22 دیدگاه

  1. سلام قربانعلی کاکویی از ساری هستم پرونده من در برج 1401/7 به تهران فرستاده شده ولی تا الان هنوز جوابی نگرفته ام من سه دهک اول هستم کاری هم ندارم عمل قلب باز هم انجام دادم خدایی به ما کمک کنید تا بیشتر از این پیش خانواده خجالت نکشیم ممنونم خدانگهدار

  2. با سلام و قبولی طاعات و عبادات شما عزیزان زحمتکش این رسانه خوب و مردمی و همچنین جناب عارف برادر محترم.من رو دیگه از بس نوشته بی جواب ارسال کردم که فکر کنم زیاد نیاز به معرفی ندارم اما:جناب محمد رضا عارف.از اینکه زحمات زیادی برای رفاه بیشتر ما جانبازان و ایثارگران میکشید از دید کسی پنهان نیست ولی منی که همزمان با ماده ۸۷ مجلس پرونده درصد جانبازیم جواب برایش نیومده و اینکه به مرور ۱چشم چپم کامل نابینا شده و مشکلات روحی و روانی مرا دچار مشکلات عصبی ناشی از جنگ می‌باشد چیکار باید بکنم تا مرا نه به حرف بلکه در عمل جانباز محسوب و از جف و حقوق خودم بهره بردارم؟آیا تا این لحظه به بنده جوابی میدهید چرا با توجه به شهود محل و پرونده ام دلیل جویا نشدن از وضعیتم طی ۴۰سالی که از جنگ می‌گذرد چیست؟چرا باید با مادری که خودش مستاجره من هم با ۶۰سال سن با شرمندگیباید زندگی کنم؟چرا تا این لحظه هیچکسی از مسئولین
    با وجود ۴۰سالی که از جنگ می‌گذرد از منی که هم جانباز و ایثارگر هستم چرا جویا نشدند؟ این بی توجهی و وناعدالتی در حق بنده را کسی نیست پاسخوگو باشد حداقل التماست میکنم نامه ایی مهر و موم شده عنایت بفرمائید که در شهر خودم اهواز کنار مزار هم رزمان شهید و دوستان نزدیکی که کنارشان به دفاع از خاک ایران جنگیدم و لیاقت شهید شدن همراهشان را نداشتم کنارشان خاکم کنید.امیدوارم زنده باشم و آن روز را ببینم که تمام ایثارگران و جانبازان و آزادگان و رزمندگان عزیز و برادرم از همه مشکلاتی فارغ شده باشند.وحلال کنید اگر که جایی ناسپاسی یا تند گله مند شدم جناب محمد رضا عارف و همچینین برادر محترم جناب اوحدی عزیز و دیگر مسئولین عزیز و زحمتکش که دعادمیکنم قسمت شود و روزی یکی از شما عزیزان مسئولین من امثال من ایثارگر یا جانباز جوابی یا تماسی یا فرجی در جهت رفع حداقل سر سوزنی از حل مشکلاتمان عایدم شود. والسلام رامین ازکرج

  3. سلام و درود اونهای که کارت ایثارگری دارند ۱ درصد زحمت این کشور رو کشیدن چرا هیجا کاری براشون انجام نمیشه فقط به بازنشستگان ما ها که نه حقوق نه امتیازی دریافت نکردیم منظورم پدرم هست چون ثواد کافی ندارن شهرستان زندگی میکنن همیشه از همه چی باید عقب بمونن و کارتشون بابت یه ضامن شدن هم اعتباری نداره

  4. چی بنویسیم چهارساله این مراحل را گذراندیم پرونده تکمیل ولی هیچ خبری نیست بعد تو سایت های ایثار میگن تو باز ده زمانی دوتا سه ماهه باید حق و حقوق رزمندگان معسر رابدهند همه حرف مفته و مزخرف است

  5. چرا رزمندگان داوطلب را ازیاد بردین..یازده ماه توعملیاتهای گونا گون شرکت کردیم..جونمو برای کشور دادم…اما حالا ب این گستردگی مورد بی توجهی قرار گرفتیم..چون دیگه احتیاج ندارید ب رزمندهها…
    سالهاست بیکارم.وهیچ اقدامی برای ما انجام نشده..باعث تاسفه.
    درود برشهدا.ودرود برهمه رزمندگان که برای کشورشان جونشونو گذاشتن وسط…….

  6. بنام خدا اینجانب رزمنده دفاع مقدس مدت هشتصدوسه روز جبهه دارم قلبمو عمل بازکردم ریه ام درگیر وازکارافتاده است چندبار روانپزشکی بستری شدم فاقد شغل ودرآمد هستم ولی هیچ حقوقی بمن تعلق نگرفته است چکار باید کرد

  7. سلام عرض ادب من نه سابقه کاری دارم نه درآمدی داشتم چرا معیشت کم است چراع دولت محترم مرا باز نشست نمیکند ممنون

  8. من بیست درصد جانباز شیمایی هستم و۶ماه بعنوان بسیجی داوطلب وبیش از یکصد ماه در ارتش درجبهه ها حضور داشتم آیا رواست من با آن ۵ درصد فرقی نداشته باشم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شناسنامه قانون در تلگرام