مقررات کار

حق اولاد و کمک عائله مندی قانون کار و قانون تأمین اجتماعی

شرایط حق اولاد و کمک عائله مندی برای کارگران و مستمری بگیران تامین اجتماعی

جزئیات کامل حق اولاد و کمک عائله مندی قانون کار و قانون تامین اجتماعی

در قانون تامین اجتماعی به کمک مالی بیمه شدگان و مستمری بگیران دارای فرزند توجه شده است.

حق اولاد و کمک عائله مندی کارگران شاغل بیمه شده

در ماده ۸۶ قانون تأمین اجتماعی شرایط دریافت کمک عائله مندی و یا حق اولاد به این صورت بیان شده که :

الف: به چند فرزند حق اولاد و کمک عائله مندی تعلق می گیرد؟

در ابتدا برابر با این قانون به حداکثر ۲ فرزند تعلق می گیرد.

در ماده واحده قانون اصلاح قوانین تنظیم جمعیت و خانواده از ۲۹/۴/۱۳۹۲ محدودیت تعداد فرزندان حذف شده و به تمام فرزندان این حقوق تعلق می گیرد.

ب: تا چه سنی به فرزندان حق اولاد و کمک عائله مندی تعلق می گیرد؟

به فرزندان تا ۱۸ سال تمام حق اولاد تعلق می گیرد.

برای فرزندان بالای ۱۸ سال چنانچه صرفا به تحصیل اشتغال داشته باشند و یا طبق نظریه کمسیون پزشکی ماده ۹۱ قانون قادر به کار نباشند حق اولاد تعلق می گیرد.

ج: مبلغ حق اولاد و کمک عائله مندی در هر ماه چقدر است؟

حق اولاد برای هر فرزند معادل سه روز حداقل مزد هر سال است.

د: شرط سابقه بیمه برای پرداخت حق اولاد و کمک عائله مندی چقدر است؟

بیمه شده باید حداقل سابقه ۷۲۰ روز بیمه را داشته باشد.

ه: پرداخت حق اولاد و کمک عائله مندی بر عهده چه کسی است؟

در ماده ۸۷ قانون تامین اجتماعی پرداخت حق اولاد و کمک عائله مندی بر عهده کارفرما است.

و : در صورت عدم پرداخت حق اولاد از جانب کارفرما کارگر چه کار باید بکند؟

در تبصره ماده ۸۷ قانون تامین اجتماعی هر گونه اختلاف در این زمینه درمراجع حل اختلاف اداره کار قابل پیگیری است.

توجه : بنابراین ماده ۸۶ و ۸۷ قانون تامین اجتماعی نسبت به بیمه شدگان اجباری شاغل در کارگاه های مشمول قانون کار شمولیت دارد.

حق اولاد و کمک عائله مندی مستمری بگیران

در متن اصلی قانون تامین اجتماعی پرداخت این حق برای مستمری بگیران وجود ندارد. در تاریخ ۱۳۷۱/۱/۱ هیات وزیران با پیشنهاد سازمان تامین اجتماعی در تامین قسمتی از مزایای جنبی مستمری بگیران پرداخت این حق را تصویب کرد.

برابر با این مصوبه شرایط و نحوه پرداخت کمک هزینه اولاد و کمک عائله مندی به بازنشستگان و مستمری بگیران به شرح زیر است:

مشمولان دریافت کمک هزینه عائله مندی عبارتند از:

۱- بازنشستگان و ازکارافتادگان کلی مرد به شرط داشتن عیال دائم ودر قید حیات.
(پرداخت کمک هزینه عائله مندی به مستمری بگیران مرد بازنشسته و ازکارافتاده کلی که همسر آنان شاغل باشد بلامانع است)

۲- بازنشستگان و ازکارافتادگان کلی زن که دارای شرایط زیر باشند:
الف- شوهر نداشته باشند.
ب- دارای فرزند یا فرزندان پسری با شند که سن آنان از۱۸سال تجاوز نکرده و یا منحصراً به تحصیل اشتغال داشته ویا به علت بیماری و نقص عضو طبق گواهی کمیسیون های پزشکی موضوع ماده ۹۱ قانون قادر به کار نباشند. در مورد فرزندان دختر در صورتی که دارای شوهر نبوده و اشتغال بکار نداشته باشد.
ج- به تنهایی متکفل مخارج فرزندان مذکور باشند و تاکید می گردد که صرفاً نداشتن شوهر موجب پرداخت کمک هزینه عائله‌مندی به زنان بازنشسته و ازکارافتاده کلی نخواهد بود، بلکه می باید مستند به مدارک اثبات گردد که مستمری بگیر زن خود به تنهایی عهده دار تأمین مخارج فرزندان می باشد.

علاوه بر شرایط مذکور چنانچه مستمری بگیر زن بازنشسته و ازکارافتاده کلی دارای شوهری باشد که اولاٌ تحت تکفل زن بوده و ثانیاٌ به تشخیص کمیسیون های پزشکی موضوع ماده ۹۱ قانون ازکارافتاده کلی باشد پرداخت کمک هزینه عائله‌مندی به زن مذکور از تاریخ ۱/۱/۷۵ به بعد بلامانع خواهد بود. (موضوع بخشنامه ۱۸ مستمریها)

ب- کمک هزینه اولاد مستمری‌بگیران و بازنشستگان

کمک هزینه اولاد نیزهمانند کمک هزینه عائله مندی به منظور جبران قسمتی از هزینه‌های موضوع ماده ۹۶ قانون تصویب و از تاریخ ۱/۱/۷۱ به تمامی مستمری بگیران بازنشسته و ازکارافتاده کلی که دارای فرزند واجد شرایط هستند پرداخت میگردد. این کمک هزینه حداکثر تا سه فرزند قابل پرداخت بوده و مشمول کسر دو درصد موضوع ماده ۸۹ قانون نمی‌باشد مبلغ مذکور در مورد فرزندان چهارم و بعد که از تاریخ ۲۶/۲/۸۳ متولد شده یا می شوند پرداخت نمی گردد.

بر اساس بخشنامه شماره ۲۷ و ۱/۲۷ مستمریها مبلغی به عنوان افزایش کمک هزینه اولاد از تاریخ ۱/۱۰/۷۷ برای بازنشستگان و ازکارافتادگان کلی در نظر گرفته شده است .

تفاوت کمک هزینه عائله مندی و حق اولاد بیمه شدگان (کارگران) و بازنشستگان (مستمری بگیران)

شرایط و مبلغ پرداختی و سن و فرزندان وشرایط آنها برای پرداخت حق اولاد و عائله مندی متفاوت است که در شرح فوق اشاره شده و بایستی مورد توجه قرار بگیرد.

منبع: کارتابان

10 دیدگاه

  1. قانون کار میگه هرفرزند مطابق با مزد ۳ روز کاری درهرماه پرداخت میشود ومحدودیت پرداخت حق اولاد که قبلا دوفرزند بود هم برداشته شد وبه همه فرزندان تعلق میگیرد البته حقوق ۶ ملیون۸۰۰پولی نیست با این تورمی که هست به زور تا ۱۵ ماه میرسه

  2. سلام من پدرم بیمه بود ک فوت شده خودم هم جدا شدم و بعد فوت مادرم زیر پوشش پدرم رفتم میخواستم بپرسم ایا راهی هست چون پسرم بیماره زیر پوشش پدرم ببرمش و بیمه بشه و این که این حق اولاد ب پسر من هم تعلق میگیره چون نوه حساب میشه ؟

  3. سلام، اینجانب از سال ۱۳۸۴ به صورت پیمانکاری در شرکت ملی گاز مشغول به کار هستم ولی تا الان حق عائله مندی بهمون ندادن لطف میکنید راهنمایی کنید که اصلا به نیروهای پیمانکاری حق عائله مندی تعلق میگیره یا نه اگه تعلق میگیره کجا باید بریم اقدام کنیم.
    ممنون میشم راهنمایی کنید

  4. سلام وقت بخیر اگه کسی سابقه بیمه بصورت اختیاری داشته باشد جز سابقه ای هست که کارفرما به آن حق اولاد پرداخت کند؟ یعنی اینکه قبلا ۱۴۰۰ روز بصورت اختیاری واریز کرده الان جای دیگه مشغول میشود اون مدت قبلی بابت حق اولاد احتساب میشه یا نه؟

  5. با سلام من مستمری بگیر از کار افتاده کلی هستم با 5فرزند دختر که همه هم مجرد و بیکار و دانش آموز می باشند چقدر حق اولاد ماهیانه باید پرداخته شود مثل اینکه هر نفر ماهی 63هزار بهشون تعلق میگیره آیا این مبلغ درست است

  6. با سلام و خسته نباشید .آیا برای عدم پرداخت حق اولاد تبصره ای از سال 1400در بیمه های تامین اجتماعی آمده است مبنی بر اینکه فرزندان 18 سال به بالا به هر عنوان چه شاغل ، چه محصل و… بهشون حق اولاد تعلق نمی گیرد؟

  7. سلام ببخشید من مستمری بگیر یعنی از کار افتاده کلی تامین اجتماعی هستم دخترم طلاق گرفته 25 ساله هست و یک نوه دختر هم 4 ماهه دارم که هر دوشون الان سرپرستشون من هستم هیچ درآمدی ندارن آیا حق اولاد هم برای دخترم و هم نوه ام به من تعلق میگیرد یا خیر؟

  8. سلام
    درمورد 2 سال سابقه بیمه 1 سوال داشتم:
    اگه این 2 سال سابقه بیمه، به صورت خویش فرما یا مشاغل آزاد باشه، قبوله یا حتما 1 جایی باید من رو بیمه کرده باشه؟
    ممنون میشم کارشناس‌های محترم جواب من رو زودتر بدن

  9. سلام . د رمورد بند ” د ” که نوشته کارگر باید حداقل2سال بیمه داشته باشه تا بهش حق اولاد تعلق بگیره میخواستم بگم واقعا خنده داره و اصلا منصفانه نیس بهتر بگم خیلی متاسفم چون دقیقا داره به اون فرزند ظلم میشه برخلاف خیلی از کشورها که از بدو تولد به والدین کمکهای مالی و غیرمالی میشه . امیدوارم این شرط رو حذف کنن……………………….

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *