ابطال مصوبه پرداخت فوقالعاده محروميت از مطب
ابطال مصوبه پرداخت فوقالعاده محروميت از مطب به دکترها در رشتههاى گروه پزشكى (پزشكى، دندانپزشكى، دامپزشكى، داروسازى، علوم آزمايشگاهى) و پيراپزشكى و بهداشتى
تاريخ: 10/7/1384
شماره دادنامه: 355
کلاسه پرونده: 82
مرجع رسيدگى: هيأت عمومى ديوان عدالت ادارى.
شاكى: معاون امور اقتصادى و زير بنائى سازمان بازرسى كل كشور.
موضوع شكايت و خواسته: ابطال تصويبنامه شماره 11411/ ت 503 هـ مورخ 5/1/1374 هيأت وزيران.
مقدمه: معاون امور اقتصادى و زيربنائى سازمان بازرسى كل كشور طى نامه شماره 25143/4/1 مورخ 9/9/1382 تصوير گزارش گروه بازرسى امور مديريت و برنامهريزى سازمان بازرسى كل كشور را در خصوص مصوبه شماره 11411/ت/305/ه مورخ 5/1/1374 هيأت دولت ارسال داشتهاند. در اين گزارش آمده است، هيأت وزيران به موب تصويبنامه شماره 11411/ت305ه مورخ 5/1/1374 با استناد به ماده 6 قانون نظام هماهنگ پرداخت، اجازه پرداخت يك ماده حقوق و فوقالعاده شغل به عنوان فوقالعاده حق محروميت از مطب به كليه دارندگان مدرك دكترى در رشتههاى گروه پزشكى، پيراپزشكى و بهداشتى كه در دستگاههاى مشمول قانون نظام هماهنگ پرداخت كاركنان دولت شاغل هستند را صادر نموده است. غافل از اينكه قانون اجازه پرداخت حق محروميت از مطب مصوب 22/9/1366 با جامعيت و قاطعيت كامل حاكم بوده و در زمره قوانين مغاير با قانون نظام هماهنگ پرداخت نيز نبوده است. فلذا تصويبنامه مزبور موجبات دريافت مضاعف فوقالعاده حق محروميت از مطب را براى مشمولين شاغل در دستگاههاى نظام هماهنگ پرداخت در يك مقطع زمانى و با استناد به دو مجوز را فراهم آورده است. پيشنهاد مىگردد نسخهاى از گزارش به ديوان عدالت ادارى ارسال تا نسبت به بررسى موضوع و صدور حكم ابطال مصوبه هيأت دولت كه موازى قانون ياد شده تصويب شده و واجد ايرادها و ابهامهاى فراوان «از جمله اينكه مشخص ننموده آيا يك ماه حقوق و فوقالعاده شغل بايستى در هر ماه پرداخت گردد يا پرداخت آن فقط براى يك بار در هر سال يا سال تصويب مصوبه يا … مدنظر بوده است؟ و همچنين مشخص نشده پرداخت مذكور به كدام شاغلين (رسمى يا غيررسمى يا هر دو، پاره وقت يا تمام وقت) بايستى انجام شود و هكذا اشتغال در رشته پزشكى يا داشتن پروانه يا نداشتن آن و… نيز جزء شرايط لحاظ نشده است » مىباشد اقدام مقتضى معمول فرمايند.
معاون دفتر امور حقوقى دولت در پاسخ به شكايت مذكور طى نامه شماره 20441 مورخ 15/6/1384 مبادرت به ارسال تصوير نظريه شماره 155115/1602 مورخ 30/9/1383 سازمان مديريت و برنامهريزى نموده است. در نامه اخيرالذكر آمده است، قانون اجازه پرداخت حق محروميت از مطب مصوب 22/9/1366 مجلس شوراى اسلامى قبل از تاريخ قانون نظام هماهنگ پرداخت كاركنان دولت مصوب 13/6/1370 مجلس شوراى اسلامى به تصويب رسيده و قابل اجراء بوده است. حسب مفاد ماده (6) قانون نظام هماهنگ پرداخت كاركنان دولت كه مقرر مىدارد « به دولت اجازه داده مىشود و در اجراى نظام هماهنگ پرداخت به منظور تطبيق وضع كاركنان دستگاههاى مشمول مقررات خاص و جذب و نگهدارى نيروهاى مناسب براى مشاغل تخصصى و مديريتى در موادى كه در اين قانون پيشبينى نشده است فوقالعادههاى خاص وضع نمايد.» برقرارى هر گونه فوقالعاده خاص جهت مستخدمين دستگاههاى دولتى منوط به تصويب هيأت وزيران مىباشند لذا حسب تصميم مورخ 28/11/1371 هيأت وزيران مقرر گرديد شوراى حقوق و دستمزد در خصوص پرداخت فوقالعاده حق محروميت از مطب و فوقالعاده كار با اشعه تصميم مقضتى اتخاذ كند كه براساس تصميم شوراى حقوق و دستمزد مقرر شد فوقالعاده حق محروميت از مطب به ميزانى كه در پايان سال 1369 به مستخدمين ذينفع پرداخت مىشده مطابق قانون مربوط كماكان به آنان پرداخت گردد تا هيأت وزيران بر اساس ماده 6 قانون نظام هماهنگ پرداخت كاركنان دولت نسبت به تعيين ميزان فوقالعاده مذكور بر مبناء حقوق و فوقالعاده شغل قانون نظام هماهنگ پرداخت اقدام نمايد. متعاقباً پس از ارائه طرح تصويبنامه پيشنهادى از سوى وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكى و انجام بررسيهاى لازم توسط سازمان امور ادارى و استخدامى كشور تصويبنامه شماره 11411/ت503/ه مورخ 5/1/1374 صرفاً به منظور تعيين ميزان فوقالعاده محروميت از مطب به تصويب هيأت وزيران رسيد. از آنجا كه فوقالعاده محروميت از مطب از سال 1366 تا تاريخ تصويب تصويبنامه مزبور مستند به قانون اجازه پرداخت حق محروميت از مطب پرداخت گرديده بنابراين ساير مقررات قانون مورد بحث كه تاكنون نقض نگرديده است كماكان لازمالاجراء بوده و تصويبنامه مورد اشاره صرفاً براى تعيين ميزان جديد فوقالعاده محروميت از مطب قابل پرداخت به مستخدمين به تصويب رسيده است و مجوز جديدى جهت پرداخت حق محروميت از مطب به طور مضاعف نمىباشد. عليهذا اقدام دستگاههاى دولتى كه فوقالعاده مذكور را به طور مضاعف پرداخت نمودهاند منطبق بر قوانين و مقررات مربوط نبوده و مىبايست نسبت به كان لم يكن نمودن آن اقدام لازم معمول شود با توجه به مراتب فوق نقض تصويبنامه مورد بحث توجهى ندارد و ضرورى است اعمال خلاف دستگاههاى دولتى (در صورت وقوع تخلف) متوقف گردد.
هيأت عمومى ديوان عدالت ادارى در تاريخ فوق با حضور رؤساى شعب بدوى و رؤسا و مستشاران شعب تجديد نظر تشكيل و پس از بحث و بررسى و انجام مشاوره با اكثريت آراء به شرح آتى مبادرت به صدور رأى مىنمايد.
رأى هيات عمومى
قانونگذار به شرح ماده يك قانون اجازه پرداخت حق محروميت از مطب مصوب 1366 پرداخت فوقالعاده محروميت از مطب را به دارندگان مدرك دكترى در رشتههاى گروه پزشكى (پزشكى، دندانپزشكى، دامپزشكى، داروسازى، علوم آزمايشگاهى) و پيراپزشكى و بهداشتى حداكثر معدل حقوق و فوقالعاده شغل يا مزاياى شغل دريافتى در صورت تحقق و اجتماع شرايط مقرر در ماده مذكور تجويز كرده و طبق ماده 2 قانون فوقالذكر مبلغ قابل پرداخت از اين بابت از به مشمولين ماده اخيرالذكر تعيين نموده كه به شرح اصلاحيه مصوب 1375 ميزان آن حداكثر تا معادل صدرصد حقوق و فوقالعاده شغل افزايش يافته است. بنابراين تصويبنامه شماره 11411/ت305ه مورخ 5/1/1374 هيأت وزيران كه عليرغم وجود حكم صريح مقنن در باب فوقالعاده محروميت از مطب و ميزان آن با تمسك به ماده 6 قانون نظام هماهنگ پرداخت كاركنان دولت مصوب 1370 كه منحصراً ناظر به جواز پرداخت فوقالعاده خاص به مشمولين مقررات استخدامى خاص مىباشد به تصويب رسيده و متضمين وضع قاعده آمره راجع به فوقالعاده حق محروميت از مطب و ميزان آن مىباشد، خلاف قانون و خارج از حدود اختيارات قوه مجريه در وضع مقررات دولتى تشخيص داده مىشود و به استثناد قسمت دوم ماده 25 قانون ديوان عدالت ادارى ابطال مىشود.
رئيس هيأت عمومى ديوان عدالت ادارى – على رازينى