Site icon شناسنامه قانون

مقررات صادرات، واردات و امور گمركي مناطق آزاد تجاري – صنعتي جمهوري اسلامي ايران

ساختار سازمان اداری و استخدامی کشور انتصابات جدید در سازمان اداری انتصابات جدید در سازمان اداری و استخدامی کشور اطلاعیه جدید سازمان اداری و استخدامی تصویب طرح رتبه بندی مشاغل روابط عمومی دستگاه‌های اجرایی مراکز آموزشی تأیید صلاحیت شده نظام‌نامه تعالی مدیریت منابع انسانی دستگاه‌های اجرایی کمیته آمارهای بخشی نظام اداری سامانه مدیریت اطلاعات پرداخت کارکنان نظام اداری سازمان اداری و استخدامی کشور

ماده 1- در اين تصويب‌نامه واژه‌هاي زير به جاي عبارت‌هاي مشروح مربوط به كار مي‌رود:

منطقه : هر يك از مناطق آزاد تجاري – صنعتي است كه به موجب قانون تاسيس شده يا مي‌شوند

قانون : قانون چگونگي اداره مناطق آزاد تجاري – صنعتي جمهوري اسلامي ايران – مصوب 1372 – و ساير قوانيني كه در اين زمينه در آينده تصويب خواهد شد.

قلمرو گمركي : كشور جمهوري اسلامي ايران، آب‌هاي سرزميني و حريم هوايي آن است كه در آنجا قوانين گمركي و صادرات و واردات كشور به طور كامل اجرا مي‌شود.

شورايعالي : شورايعالي مناطق آزاد تجاري – صنعتي جمهوري اسلامي ايران

سازمان : سازمان هر منطقه آزاد تجاري – صنعتي            

عوارض بندري و فرودگاهي : وجوهي است كه سازمان در قبال ارايه تسهيلات بندري و فرودگاهي براي حمل و نقل دريايي، هوايي و تردد هواپيما از صاحبان كالا و يا موسسات حمل و نقل هوايي دريافت مي‌كند.

هزينه‌هاي خدماتي : وجوهي است كه بابت خدمات انبارداري، تخليه، باربري، بارگيري، صفافي، خن‌كاري، خدمات فوق‌العاده، آزمايش و تعرفه‌بندي، صدور گواهي مبدا و خدمات ديگري كه هنگام صادرات، واردات قطعي و موقت، ترانزيت، ترانسشيپ و مرجوع كردن (اعاده به خارج) كالا انجام و توسط سازمان هر منطقه وصول مي‌شود.

ارزش افزوده :  مابه‌التفاوت قيمت كالا پس از كسر ارزش موادي كه در توليد آن به كار رفته است.

ارزش : درخصوص كالاي وارده به مناطق آزاد عبارتست از بهاي سيف كالا.

مقررات صادرات، واردات و امور گمركي مناطق آزاد : مقرراتي است كه در چارچوب قانون چگونگي اداره مناطق آزاد با تصويب شورايعالي و توسط سازمان در مناطق آزاد اجرا مي‌شود.

گمرك سازمان:واحدي از زيرمجموعه سازمان منطقه مي‌باشد كه مجري مقررات صادرات و واردات در هر منطقه است.

اداره گمرك مستقر در منطقه واحدي از زيرمجموعه گمرك ايران است كه مجري مقررات صادرات و واردات مي‌باشد.

فصل دوم- فعاليت‌ها و عمليات مجاز گمركي در منطقه و مقررات مربوط به آن

الف- ورود كالا به مناطق آزاد تجاري – صنعتي جمهوري اسلامي ايران

ماده 2- ورود هر نوع كالا به هر يك از مناطق مجاز است به استثناي كالاهايي كه به موجب شرع مقدس اسلام يا قوانين كشور (كه در آنها نام مناطق آزاد تصريح شده باشد) ممنوع، يا براساس مقررات ويژه منطقه غيرمجاز مي‌شود.

تبصره- ورود كالا با مبدا ساخت اسراييل به منطقه غيرمجاز مي‌شود.

ماده 3- سازمان مكلف است آمار ماهانه كليه كالاهاي وارده به منطقه را براي ثبت آماري گمركي به وزارت بازرگاني و گمرك ايران بفرستد.

ماده 4- ترتيب ورود كالا به منطقه تابع ضوابط تعيين شده به وسيله سازمان منطقه است كه با كمترين تشريفات انجام مي‌شود، ولي در هر حال رعايت مقررات و ضوابط بهداشتي، امنيتي، فرهنگي و استاندارد براساس ضوابط مورد عمل در منطقه الزامي است.

تبصره- ضوابط بهداشت انساني را سازمان با هماهنگي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي تعيين خواهد نمود.

ماده 5- ورود كالا به منطقه از راه‌هاي زير مجاز و تابع اين مقررات مي‌باشد:

كالاهايي كه از خارج يا ساير نقط كشور و يا ديگر مناطق آزاد تجاري – صنعتي كشور، وارد منطقه مي‌شوند، چنانچه از نوع مصالح، ابزار و لوازم ساختماني براي احداث واحد توليدي، تجاري، خدماتي، مسكوني و فعاليت‌هاي زيربنايي (به استثناي وسايل تزييني و مبل) باشند، با تشخيص سازمان منطقه و به ميزان مورد نياز از پرداخت عوارض بندري و فرودگاهي معاف هستند ولي مشمول پرداخت هزينه‌هاي خدماتي مي‌باشند.

 ماشين‌آلات، مواد اوليه، اجزا و قطعات مورد نياز توليد، تجهيزات و ابزارآلات توليدي، قطعات يدكي ماشين‌آلات توليدي وسايل نقليه سرمايه‌اي (به استثناي اتومبيل سواري وقايق تفريحي) از پرداخت عوارض بندري و فرودگاهي معاف مشمول پرداخت هزينه‌هاي خدماتي مي‌باشند.

 كالاهايي كه از خارج يا ساير مناطق آزاد كشور، (به استثناي كالاهاي موضوع بندهاي 1 و 2 اين ماده) به منطقه وارد و ترخيص قطعي مي‌گردند، مشمول پرداخت عوارض بندري و فرودگاهي مي‌باشند و در صورتي كه كالاهاي مذكور صدور مجدد شوند، صرفاً عوارض بندري و فرودگاهي اخذ شده قابل استرداد خواهد بود.

 ورود كالا به منظور نگهداري اماني در انبارهاي زير كليد منطقه براي مهلت معين مجاز است. انتقال كالاي مذكور به اين انبارها تابع تشريفات ترانزيت داخلي منطقه است و استفاده و نقل و انتقال كالا از اين انبارها بدون اطلاع و كسب مجوز يا انجام تشريفات به هر منظور تخلف از اين مقررات محسوب مي‌شود.

 به استثناي مواردي كه سازمان هر منطقه، ترتيب ديگري مقرر دارد، ورود كالا از خارج، ساير مناطق آزاد كشور يا از قلمرو گمركي، براي عرضه در نمايشگاه، صادرات مجدد، بسته‌بندي مجدد، تفكيك، درجه‌بندي، پاك كردن، مخلوط كردن و عملايت مشابه به صورت موقت و با پرداخت هزينه‌هاي خدماتي تحت نظارت سازمان هر منطقه براساس ارزش كالا هنگام ورود به منطقه مشمول پرداخت عوارض بندري و فرودگاهي و انجام تشريفات ترخيص قطعي مي‌باشد.

تبصره- كالاهايي كه به منظور تكميل يا تعمير از خارج يا از ديگر مناطق آزاد كشور يا از ساير نقاط كشور وارد منطقه مي‌شوند به صورت ورود موقت و براساس ضوابط منطقه و با معافيت از عوارض بندري و فرودگاهي ولي با پرداخت هزينه‌هاي خدماتي مجاز است. مهلت نگهداري اين كالاها به صورت موقت در مناطق حداكثر دو سال خواهد بود.

ورود و تخليه كالا در بنادر منطقه كه سازمان منطقه اعلام مي‌دارد، به منظور ترانس شيپمنت و ترانزيت خارجي، با پرداخت هزينه خدماتي انجام تشريفات مقرر مجاز است.

 كليه كالاهايي كه از خارج كشور به مقصد مناطق آزاد يا از مناطق آزاد به مقصد كشورهاي خارجي از طريق سرزمين اصلي حمل مي‌شود تابع مقررات و تشريفات ترانزيت خارجي موضوع فصل هفتم آيين‌نامه اجرايي قانون امور گمركي بوده و در نهايت سادگي و با كمترين تشريفات انجام خواهد شد.

تبصره- ترانزيت خارجي كالاهاي ممنوعه قانوني مستلزم اخذ مجوز از شورايعالي مناطق آزاد مي‌باشد.

ب- صدور و خروج كالا از مناطق آزاد تجاري – صنعتي جمهوري اسلامي ايران

ماده 6- سازمان مجاز است با رعايت مقررات مربوط نسبت به صدور گواهي مبدا براي كالاهايي كه از منطقه خارج مي‌شود، اقدام نمايد. مراجع رسمي ذيربط در داخل كشور موظف هستند گواهي مبدا صادره را بپذيرند.

ماده 7- صدور كالا از مناطق تابع ضوابط تعيين شده به وسيله سازمان منطقه در چارچوب اين مقررات است كه در نهايت سادگي و با كمترين تشريفات خواهد بود.

تبصره- مانيفست وسايل نقليه‌اي كه به مقصد كشورهاي خارجي، ديگر مناطق آزاد كشور و يا ساير نقاط كشور از منطقه خارج مي‌شوند، با تاييد سازمان معتبر خواهد بود.

ماده 8- سازمان مكلف است آمار ماهانه كليه كالاهاي صادره از منطقه را براي ثبت آماري به وزارت بازرگاني و گمرك ايران ارسال نمايد.

ماده 9- صدور و خروج كالا از منطقه طبق مقررات و به روش زير مجاز است:

صدور كالاي ساخته شده در منطقه به خارج از كشور يا ديگر مناطق آزاد كشور اعم از آنكه مواد اوليه به كار رفته در آن از داخل كشور و يا از خارج يا از ديگر مناطق كشور تامين شده باشد مجاز و مستلزم تنظيم اظهارنامه صادراتي به منظور ثبت آماري مي‌باشد.

ورود كالاي توليد شده در منطقه به ساير نقاط كشور در حد ارزش افزوده به اضافه مواد اوليه داخلي به كار رفته در آن از پرداخت حقوق گمركي و سود بازرگاني معاف مي‌باشد و تنها حقوق گمركي و سود بازرگاني مواد اوليه و قطعات وارداتي به كار رفته در كالاي ياد شده دريافت خواهد شد.

 ورود كالاهاي خارجي (اعم از كالاي مصرفي، مواد اوليه و ماشين‌آلات و ساير كالاها) كه عيناً از منطقه به ساير نقاط كشور ارسال مي‌شود، مجاز است ولي ترخيص آن موكول به رعايت مقررات عمومي صادرات و واردات و مقررات گمركي كشور خواهد بود.

 صدور كالاهاي داخلي از منطقه به خارج كشور كه عيناً صادر مي‌شوند، موكول به رعايت مقررات عمومي صادرات و واردات كشور است.

 خروج كالاهايي كه از ساير نقاط كشور به منظور تعمير يا تكميل به صورت موقت به منطقه وارد مي‌شوند و پس از تكميل يا تعمير به كشور اعاده مي‌شوند مجاز و تابع تشريفات مقرر در قانن امور گمركي مي‌باشند و بابت ارزش دستمزد عمليات تعمير يا تكميل از حقوق گمركي و سود بازرگاني معاف بوده ولي قطعات و قسمتها و لوازم تعويض يا اضافه شده كه منشا خارجي داشته باشند، مشمول حقوق گمركي و سود بازرگاني براساس مقررات عمومي صادرات و واردات كشور مي‌باشند.

 اعاده عين كالاي وارده خارجي به خارج از كشور يا اعاده كالاي وارده از ساير نقاط كشور به داخل كشور، با اجازه سازمان منطقه مجاز است.

 خروج موقت كالا از منطقه به منظور تعمير يا تكميل در خارج يا در ساير نقاط كشور (به استثناي كالاهايي كه از ساير نقاط كشور به منطقه وارد شده است) با مجوز قبلي سازمان مجاز و هنگام بازگشت به منطقه از عوارض بندري و فرودگاهي معاف است.

ماده 10- صدور يا خروج كالا از اماكن منطقه تحت هر يك از عناوين مذكور در بندهاي ماده (9)، در صورت استفاده از خدمات و امكانات منطقه، مشمول پرداخت هزينه‌هاي خدماتي به منطقه خواهد بود.

ج- مقررات كالاي همر اه مسافر

ماده 11- مسافراني كه از كشورهاي خارج يا ساير مناطق، از طريق فرودگاه‌ها يا بنادر مجاز مستقيماً وارد منطقه مي‌شوند، اعم از ايراني و يا خارجي مجازند كالا در حدي كه جنبه تجاري نداشته باشد (به استثناي كالاي ممنوعه شرعي و قانوني) به منطقه وارد و با معافيت از عوارض بندري و فرودگاهي ترخيص نمايند.

تبصره- اشخاص حقيقي يا حقوقي كه قصد اقامت بيش از يك سال در منطقه را دارند و اقامت آنان به تاييد سازمان برسد، مي‌توانند براي يك بار لوازم خانه و محل كار خود را در حد متعارف و با معافيت از عوارض بندري و فرودگاهي به منطقه وارد نمايند.

ماده 12- مسافراني كه مستقيماً از طريق منطقه، از كشور خارج مي‌شوند، مجازند كليه كالاها (به استثناي كالاهاي ممنوعه شرعي يا قانوني) را مشروط به اينكه جنبه تجاري نداشته باشد، بدون نياز به اخذ مجوز با خود خارج نمايند.

تبصره- خروج اشياي عتيقه، كتاب‌هاي خطي و قديمي، آثار فرهنگي اصيل و انواع سكه مجاز نيست.

ماده 13- كالاي همراه مسافراني كه قصد دارند از منطقه خارج و به ساير نقاط كشور سفر نمايند مشمول مقررات عمومي صادرات و واردات كشور خواهد بود.

د- مقررات مربوط به تخلفات

ماده 14- كالايي كه ورود آن ممنوع يا برابر مقررات منطقه قابل ترخيص نباشد، به استثناي كالاهاي ممنوعه شرعي (به اعتبار خريد، فروش و يا مصرف) يا كالاهاي ممنوعه قانوني (كه در آنها نام مناطق آزاد تصريح شده باشد)، هرگاه به منظور ورود قطعي با نام و مشخصات كامل و صحيح اظهار شود، سازمان بايد از ترخيص آن خودداري و به صاحب كالا يا نماينده وي كتاباً اخطار كند كه حداكثر ظرف مدتي كه سازمان تعيين مي كند كالا را از منطقه خارج نمايد. كالاهاي ممنوعه شرعي و قانوني (كه در آنها نام مناطق آزاد تصريح شده باشد) مشمول مقررات مربوط خواهد بود.

ﻫ- مقررات متفرقه

ماده 15- هرگاه پس از ترخيص كالا معلوم شود وجوهي كه وصول آن به عهده سازمان مي‌باشد بيشتر يا كمتر از آنچه مقرر بوده دريافت شده است، سازمان و صاحب كالا مي‌توانند ظرف چهار ماه از تاريخ امضاي سند ترخيص كالاي مورد بحث، حسب مورد مابه‌التفاوت را از يكديگر مطالبه و دريافت كنند.

ماده 16- موسسات حمل و نقل هوايي و دريايي و صاحبان يا دارندگان وسايل نقليه مكلفند هنگام ورود وسيله نقليه به فرودگاه، بندر و يا راه‌زميني مجاز يك نسخه فتوكپي يا رونوشت از بارنامه هر قلم از محصولات خود را به ضميمه فهرست كل بار به سازمان تسليم نمايند.

ماده 17- كنترل و نظارت برورود و صدور كالا از مناطق آزاد به ساير نقاط كشور توسط گمرك جمهوري اسلامي ايران صورت مي‌گيرد. سرپرست گمرك مستقر در منطقه با معرفي سازمان و حكم رييس كل گمرك منصوب مي‌شود.

تبصره- كنترل و نظارت برورود و صدور كالا از مناطق آزاد به ساير كشورها توسط گمرك سازمان بر مبناي اين مقررات و دستورالعمل‌هاي اجرايي مربوط انجام مي‌پذيرد.

 

Exit mobile version