آیین نامه اجرایی ماده (13) قانون نحوه فعالیت احزاب و گروه های سیاسی
آییننامه اجرایی ماده (۱۳) قانون نحوه فعالیت احزاب و گروههای سیاسی (تصویبنامه شماره ۲۲۰۳۶/ت۵۴۴۶۴هـ مورخ ۱۳۹۷/۲/۲۹ هیئت وزیران)
وزارت کشور
هیأت وزیران در جلسه ۱۳۹۷/۲/۲۳ به پیشنهاد شماره ۵۲۰۱۸ مورخ ۱۳۹۶/۴/۷ وزارت کشور و به استناد تبصره (۲) بند (خ) ماده (۱۳) قانون نحوه فعالیت احزاب و گروههای سیاسی -مصوب ۱۳۹۴-، آییننامه اجرایی ماده یادشده را به شرح زیر تصویب کرد:
آییننامه اجرایی ماده (۱۳) قانون نحوه فعالیت احزاب و گروههای سیاسی
ماده۱ـ اصطلاحات استفاده شده در این آییننامه، در معانی مشروح مندرج در قانون نحوه فعالیت احزاب و گروه های سیاسی که در این آییننامه به اختصار «قانون» نامیده میشود، به کار میروند و واژههای «کمیسیون» و «احزاب»، به ترتیب ناظر به کمیسیون موضوع ماده (۱۰) و احزاب موضوع ماده (۱۳) قانون است.
ماده ۲- فعالیت سیاسی موضوع بند (الف) ماده (۱۳) قانون، شامل همه فعالیتهایی است که در جهت کسب و مشارکت در قدرت سیاسی و نقد و اصلاح آن انجام میشود.
ماده۳ـ دبیرانکل احزاب متقاضی تشکیل و عضویت در ائتلاف موضوع بند (ث) ماده (۱۳) قانون که در مورد فعالیتهای انتخاباتی یا موضعگیری و فعالیت در موضوعات ملی انجام میشود، باید موضوع را جهت اطلاع کمیسیون، به دبیرخانه کمیسیون اعلام کنند.
تبصره ـ عضویت در ائتلاف، موجب سلب مسئولیتهای حزبی نیست و احزاب عضو ائتلاف باید از هرگونه اقدامی که مصداق بندهای ماده (۱۸) قانون است، خودداری کنند.
ماده۴ـ احزابی که در سطح کشور فعالیت میکنند، میتوانند تحت عنوان ائتلاف، در هر یک از استانها و شهرستانهای مورد نظر فعالیت کنند.
تبصره ـ احزاب تشکیلدهنده آن دسته از ائتلافهایی که فعالیت استانی و شهرستانی میکنند، درصورت داشتن شعبه استانی و دفتر شهرستانی، میتوانند تحت عنوان ائتلاف از عنوان حزب نیز استفاده کنند و در غیر این صورت، تنها مجاز به استفاده از عنوان ائتلاف مربوط هستند.
ماده۵ ـ شعبه، واحد فرعی حزب، در استان و دفتر، واحد فرعی حزب در شهرستان است که مطابق اساسنامه حزب تاسیس میشوند و دبیران کل احزاب، با تنظیم کاربرگ مربوط، موضوع تاسیس شعبه یا دفتر حزب متبوع را بارعایت شرایط زیر، حسب مورد به استانداری، در مورد شعبه استانی یا فرمانداری، در مورد دفتر شهرستانی اطلاع میدهند:
الف ـ عنوان حزبی شعبه و دفتر، باید دقیقاً مطابق عنوان مندرج در پروانه فعالیت حزب باشد.
ب ـ احزاب دارای پروانه فعالیت استانی، تنها میتوانند در محدوده استان مربوط، دفتر تأسیس کنند.
پ ـ یک نفر نمیتواند همزمان مسئول شعبه یا دفتر بیش از یک حزب باشد.
تبصره ـ در صورت تغییر نشانی شعبه یا دفتر، مسئولان شعب و دفاتر احزاب، تغییرات را جهت اطلاع، به صورت کتبی، حسب مورد به استانداری یا فرمانداری مربوط اعلام میکنند.
ماده۶ ـ برای برگزاری تجمع یا راهپیمایی، دبیران کل احزاب متقاضی باید تقاضای خود را در قالب تکمیل کاربرگ مربوط که متضمن موارد زیر است، حداقل سه روز کاری قبل از زمان برگزاری، به فرمانداری یا استانداری ارایه کنند:
الف ـ اعلام موضوع، زمان و مکان تجمع یا راهپیمایی.
ب ـ اعلام اسامی سخنران یا سخنرانان.
تبصره۱ـ برای برگزاری تجمع یا راهپیمایی در سراسر کشور، دبیران کل احزاب متقاضی باید درخواست خود را برای رسیدگی کمیسیون براساس اصل (۲۷) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و قوانین و مقررات موضوعه، به وزارت کشور ارایه کنند.
تبصره۲ـ برگزاری مراسم عمومی که در مکان محصور یا مسقف انجام میشود، با اطلاع قبلی به فرمانداری مربوط و اعلام اسامی سخنران یا سخنرانان و قبول مسئولیت نظم درون مکان اعلام شده توسط احزاب متقاضی، مشمول حکم این ماده نیست.
ماده۷ـ فرمانداری موظف است بهمحض دریافت تقاضای موضوع ماده(۶) این آییننامه، آن را به استانداری ارسالکند و استانداری نیز موظف است به محض دریافت تقاضای مذکور، ضمن ارسال آن همراه با نظریه به دبیرخانه کمیسیون، نسبت به شروع مراحل رسیدگی به منظور صدور مجوز در مهلت مقرر اقدام و در صورت عدم صدور مجوز، دلایل آن را در مهلت مقرر به حزب متقاضی اعلام کند.
تبصره ـ دبیرخانهکمیسیون موظف است تقاضای موضوع این ماده را خارج از نوبت در دستور کار اولین جلسه فوقالعاده کمیسیون قرار دهد و حداکثر ظرف (۱۲) ساعت، نظر کمیسیون را به استانداری اعلام و ارسال کند و تمام فرآیند نباید بیشتر از سه روز کاری باشد.
ماده۸ ـ صدور مجوز تجمع و راهپیمایی مشترک بنا بهدرخواست مشترک، برای چند حزب یا جبهه بلامانع است لکن صدور مجوز همزمان برای دو یا چند تجمع در یک زمان و یک محل، همچنین صدور مجوز همزمان برای دو یا چند راهپیمایی در یک زمان و یک شهر ممنوع است.
ماده۹ـ تا قبل از صدور مجوز تجمع و راهپیمایی، هرگونه فراخوان در رسانهها و فضای مجازی از سوی برگزارکنندگان ممنوع است و فراخوانهایی که پس از صدور مجوز صورت میگیرد، باید در چهارچوب مجوز صادرشده باشد.
ماده۱۰ـ پس از صدور مجوز تجمع یا راهپیمایی، احزاب متقاضی باید هرگونه تغییر احتمالی در زمان، مکان و موضوع تجمع یا راهپیمایی را برای رسیدگی مجدد، به فرمانداری یا استانداری اعلام کنند.
ماده۱۱ـ مسئول تأمین امنیت تجمعها و راهپیماییهای قانونی، نیروی انتظامی است و حضور دیگر افراد و گروهها، تحت عنوان برقراری نظم و امنیت در زمان و محل برگزاری تجمعها و راهپیماییهای مذکور، ممنوع است.
تبصره ـ شوراهای تأمین، محلهای مناسبی را برای برگزاری تجمع یا راهپیمایی تعیین میکنند و سعی میشود مراسم در این محلها برگزار شود. محلهای تعیینشده داخل شهرها خواهند بود و ویژگیهای دیگر آن، به وسیله دبیرخانه شورای امنیت کشور به شوراهای تأمین اعلام میشود و در هر صورت، به پیشنهاد احزاب متقاضی و تأیید شورای تأمین، میتوان تجمع را در محل دیگری برگزار کرد.
ماده۱۲ـ به منظور تأمین امکان حضور و دفاع در کمیسیون، قبل از ارجاع پرونده تخلف حزب به مراجع قضایی، دبیر کمیسیون موظف است حداقل یک هفته قبل از طرح پرونده در جلسه کمیسیون، موضوع را به صورت کتبی به دبیرکل حزب مربوط اطلاع دهد.
معاون اول رئیسجمهور ـ اسحاق جهانگیری