مصوبه ۱۵بهمن ماه امسال هیأت وزیران بر مبنای بند ۱۰ ماده ۶۸ قانون مدیریت خدمات کشوری در مورد سقف حقوق و فوق العاده ویژه قابل پرداخت به کارکنان ستادی وزارتخانه ها و سازمان های مستقل زیرنظر ریاست جمهوری، موجب برخی انتقادها در مورد تبعیض در میزان افزایش حقوق یا فوق العاده شغل کارمندان دولت شد.
در همین زمینه و نیز افزایش حقوق در سال 94 دکترمحمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت و رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور گفت وگو انجام داده اند که مشروح به دنبال خواهد آمد.
میزان افزایش حقوق کارمندان دولت در سال آینده و مبنای این افزایش چگونه است؟
با توجه به اینکه برای سال آینده نرخ تورم در حد 14درصد پیش بینی شده ما هم برای جبران این کاهش ارزش پول یا قدرت خرید کارکنان دولت 14درصد به حقوق و مزایای آنها اضافه کردیم. ا ن شاءالله بتوانیم به نرخ های تورم پایین تر از این دست پیدا کنیم تا افزایش حقوق خود را در ترمیم قدرت خرید کارکنان دولت مؤثرتر نشان دهد کما اینکه برای سال جاری نرخ تورم را 25درصد پیش بینی کردیم که خوشبختانه در آخرین گزارش 15.2درصد است.
برخی مصوبه بهمن ماه امسال هیأت وزیران در مورد میزان افزایش حقوق و فوق العاده شغل کارکنان ستادی وزارتخانه ها و سازمان های مستقل زیرنظر ریاست جمهوری را مصداق تبعیض در میزان افزایش حقوق کارکنان دولت در سال 94می دانند، نظر شما چیست؟
نه چنین تبعیضی وجود نداشته و میزان افزایش حقوق همه کارکنان دولت در حد 14درصد است.
یعنی تفاوتی حتی در میزان فوق العاده شغل کارمندان دولت در سال آینده براساس مصوبه 12 بهمن هیأت وزیران را شاهد نخواهیم بود؟
میزان افزایش حقوق کارمندان دولت همین 14درصد است اما پرداختی به کارکنان دولت براساس 2مولفه حقوق ثابت و فوق العاده است. حقوق ثابت به ازای سنوات خدمت، تحصیلات و عوامل مختلف تعیین می شود که یک جدول امتیازی دارد. اما فوق العاده شغل کارکنان دولت طبق ماده 68 قانون مدیریت خدمات کشوری پرداخت می شود. بند اول یا یکی از این فوق العاده ها برای بدی آب و هوا و یا سختی کار، ایثارگری، عائله مندی و… است.
اما در بند دهم که از آن تحت عنوان« فوق العاده ویژه» نام برده شده است، توضیح می دهد که برای برخی مشاغل آنقدر بازار کار خوبی در رقابت های جهانی یا تولید ناخالص داخلی وجود دارد که افراد دارای این تخصص ها به راحتی می توانند در بازار کار غیردولتی جذب شوند، اگر دولت خواستار آن است تا این افراد را در سیستم خود نگه دارد می تواند فوق العاده شغل ویژه ای به این افراد بدهد که این فوق العاده ویژه حداکثر به 25درصد از مشاغل و برخی از دستگاه ها تعلق خواهد گرفت و باید در موارد ویژه انجام شود. این افزایش نیز باید به پیشنهاد سازمان مدیریت وبرنامه ریزی و تصویب هیأت وزیران باشد.
به طور مشخص مصوبه اخیر هیأت وزیران در مورد افزایش فوق العاده شغل کارمندان دولت چه بوده است؟
اخیرا هیأت وزیران مصوبه ای داشت که میزان افزایش فوق العاده شغل ویژه که براساس قانون تا 50درصد مصوب شده بود، توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی حداکثر تا 35درصد اعمال کند که البته در عمل زیر 35درصد خواهد بود. در واقع هیأت وزیران با مصوبه خود خواسته است تا فوق العاده شغل ویژه را که 50درصد است کاهش دهد. بنابر این به سازمان مدیریت و برنامه ریزی اجازه داده شده تا در اینگونه موارد افزایش فوق العاده شغل ویژه کارکنان دولت از 35درصد بیشتر نشود. توجه کنیم این میزان افزایش تنها برای فوق العاده شغل ویژه و افرادی است که عملا آنها را در بازار کار روی دست می برند و دولت نمی تواند با آگهی های استخدامی چنین افرادی را جذب کند.
یعنی انتقادات مطرح در مورد این مصوبه هیأت وزیران و برتر بودن برخی کارمندان دولت یا اینکه چرا شامل معلمان نمی شود را فاقد مبنای کارشناسی می دانید؟
هیچ تبعیضی وجود ندارد اما برخی چون نمی دانند موضوع چیست، به دنبال مطرح کردن تبعیض و بزرگ نمایی هستند. این مصوبه نه تنها تبعیض نیست بلکه قانون است. قانون می گوید که نباید به کارکنان به طور یکسان فوق العاده شغل ویژه داد. قانونگذار برای کسی که در منطقه گرمسیر با بدی آب و هوا کار می کند، تفاوت قائل شده است.
همچنین کسانی که در مشاغل خاص مانند انرژی هسته ای فعالیت کرده و مثلا بیشتر از یکی دو نفر از این افراد در کشور وجود ندارد، قانون می گوید که می توان برای جذب این افراد 20تا 30درصد فوق العاده پرداخت کرد اما حقوق ثابت همه افراد از یک جدول پیروی می کند. در واقع قانون میزان افزایش فوق العاده شغل ویژه اینگونه افراد را تا 50درصد تعیین کرده اما هیأت وزیران این رقم را کاهش و حداکثر تا 35درصد برای افراد مشمول دریافت این فوق العاده ویژه تعیین کرده است.