مابه التفاوت حقوق بازنشستگان و شاغلان در متناسب سازی حقوق بازنشستگان
مابه التفاوت حقوق بازنشستگان و شاغلان در متناسب سازی حقوق بازنشستگان چطور محاسبه میشود؟
شناسنامه قانون– بر اساس حکم جزء (۱) بند (ر) ماده ۲۸ قانون برنامه پنجساله هفتم پیشرفت، «به منظور برقراری عدالت در پرداخت حقوق شاغلان و بازنشستگان و نیز منتاسبسازی حقوق بازنشستگان با نود درصد (۹۰%) حقوق و فوقالعادههای مشمول کسور شاغلان مشابه و همتراز، دولت مکلف است تا پایان سال سوم برنامه اقدام لازم را به عمل آورد. این افزایش از سال ۱۴۰۳ در سال اول معادل چهل درصد (۴۰%) و در سالهای دوم و سوم هر کدام سی درصد (۳۰%) مابهالتفاوت تا نود درصد (۹۰%) یادشده خواهد بود. آیین نامه اجرائی این جزء به تصویب هیأت وزیران میرسد.»
تعریف مابه التفاوت حقوق بازنشستگان و شاغلان:
دولت در زمان تصویب آییننامه اجرایی این جزء عبارت “مابهالتفاوت” که جزء کلیدی اجرای این همسانسازی است را تصویب کرد و بلافاصله نیز اصلاحی در خصوص آن بهعمل آورد:
- متن قبل از اصلاح: مابه التفاوت: اختلاف رقم بین مبلغ حقوق بازنشستگی هر فرد با نود درصد (۹۰%) میانگین مبلغ خالص حقوق و فوق العادههای مشمول کسور شاغلان مشابه و همطراز.
- متن بعد از اصلاحیه مورخ ۱۱/۰۶/۱۴۰۳: مابه التفاوت: اختلاف رقم بین مبلغ حقوق بازنشستگی هر فرد با نود درصد (۹۰%) میانگین مبلغ حقوق و فوقالعادههای مشمول کسور شاغلان مشابه و همطراز پس از کسر حق بیمه سهم فرد و مالیات بر درآمد با رعایت بند (ث) تبصره (۱۵) قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور.
ملاحظه میشود که در هر دو متن، مبنای محاسبه نود درصد (۹۰%) حقوق و فوقالعادههای مشمول کسور شاغلان مشابه و همتراز، از دو جهت محدود شده است:
الف) در نظر گرفتن حقوق ناخالص (یا همان حقوق پس از کسر حق بیمه سهم فرد و مالیات که در اصلاحیه آورده شده است) به عنوان مبنای تعیین ۹۰ درصد؛ معالوصف، با توجه به سابقه عبارت ۹۰ درصد حقوق شاغلان در ادبیات متناسبسازی، فلسفه این عدد در نظرگرفتن حق بیمه یا مالیات ندادن بازنشستگان بوده است و تعریف فعلی از مابهالتفاوت، آن را محدودتر خواهد کرد.
ب) اضافه شدن عبارت «میانگین»؛ امری که احتمالاً با توجه به پیچیدگی محاسبات و تفاوتهای جزئی فردی، ضروری است؛ اما مهم این است که میانگین را در هر دستگاه اجرایی یا نظام پرداخت یا کل بازنشستگان محاسبه میکنند یا خیر.
آیین نامه متناسب سازی حقوق بازنشستگان در ابتدای مردادماه سال جاری به تصویب هیات وزیران رسید و در شهریور ماه سال ۱۴۰۳ اصلاحیه آن صادر و ابلاغ گردید.
در همین ارتباط توضیحات استاد خسروی که در سیصد و شصت و چهارمین جلسه مجمع عمومی مدیران توسعه منابع انسانی به میزبانی سازمان بهزیستی کشور در تاریخ ۱۹ شهریور ۱۴۰۳ برگزار شد در ادامه آمده است.
eitaa.com/Shenasname
بله
https://ble.ir/Shenasname
روبیکا
https://rubika.ir/shenasname
سروش
splus.ir/Shenasname