سازمان اداری و استخدامی کشور و سامانه های مربوط
سازمان اداری و استخدامی کشور و سامانه های مربوط
معرفی سازمان اداری و استخدامی کشور
طبق اصل ۱۲۶ قانون اساسی، رئیسجمهور، مسئولیت امور برنامه و بودجه و امور اداری و استخدامی کشور را مستقیما برعهده دارد و میتواند اداره آنها را به عهده دیگری بگذارد. «سازمان اداری و استخدامی کشور» یک سازمان دولتی در ایران است که رئیس آن، معاون رئیسجمهور بوده و وظایف رئیسجمهور در حوزه اداری و استخدامی را بر عهده دارد. بند ۱۰ اصل ۳ قانوناساسی جمهوری اسلامی ایران، مبنی بر ایجاد نظام اداری صحیح و حذف تشکیلات غیرضرور، جز فعالیتهای این سازمان است.
«سازمان اداری و استخدامی کشور» از سال ۱۳۴۵ فعالیت داشته و دورههای مختلفی را پشت سر گذرانده است. این سازمان تا سال ۱۳۷۹، «سازمان امور اداری و استخدامی کشور» نام داشت و مقام اول سازمان نیز با عنوان «دبیرکل»، در جایگاه معاون نخستوزیر ایران فعالیت میکرد که با انجام اصلاحات در قانون اساسی و حذف جایگاه نخستوزیری، این مقام به معاون رئیسجمهور تبدیل شد.
در سال ۱۳۷۹، از ادغام «سازمان امور اداری و استخدامی کشور» با «سازمان برنامه و بودجه»، سازمانی با نام «سازمان مدیریت و برنامهریزی» تأسیس شد. ۷ سال بعد نیز با مصوبه شورايعالي اداري، «سازمان مديريت و برنامهريزي كشور» در ۱۸ تیر ۱۳۸۶ منحل و به دو معاونت رئیسجمهور با نامهای «برنامهريزي و نظارت راهبردي» و «توسعه مديريت و سرمايه انساني» تبديل شد که معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی، وظایف سابق «سازمان امور اداری و استخدامی کشور» را برعهده گرفت. در سال ۱۳۹۳ این دو معاونت با هم ادغام شدند و برای بار دوم «سازمان مدیریت و برنامهریزی» شکل گرفت؛ اما دو سال بعد، این سازمان دوباره منحل شد و سازمانهای «برنامه و بودجه» و «اداری و استخدامی کشور» تفکیک شدند.
هر چند سازمان اداری و استخدامی کشور در طول سالیان فعالیت خود به لحاظ تشکیلاتی، دستخوش تغییرات فراوانی بوده؛ اما با آغاز فعالیت در دوره جدید، به عنوان سازمانی مستقل برای اداره موثر نظام اداری و در جهت پیشبرد ماموریتهای پیشبینی شده در قانون اساسی و دیگر قوانین موضوعه بازطراحی شده است.
مأموریتهای سازمان اداری و استخدامی کشور
مهمترین ماموریت سازمان اداری و استخدامی کشور، راهبری نظام اداری کشور قلمداد میشود که بر این اساس، مهمترین وظایف این سازمان عبارتاند از:
- فراهم آوردن زیرساختهای لازم برای اجرای سیاستهای کلی نظام اداری ابلاغی مقام معظم رهبری
- تبیین نقش و ماموریتهای بخشهای مختلف دولتی، عمومی و سازمانهای مردم نهاد از منظر مدیریتی و اداری
- سیاستگذاری، برنامهریزی، راهبری و ایجاد هماهنگی و نظارت بر بخشهای مختلف دولتی؛ شامل ساختارهای سازمانی، سرمایه انسانی دولت، آمار و برنامهریزی نیروی انسانی
- توسعه و ترویج آموزشهای کاربردی و حرفهای در حوزه نظام اداری کشور و تربیت مدیران توسعهگرا و آیندهنگر در نظام اداری
- راهبری توسعه دولت الکترونیک
- مدیریت فرایندهای سازمانی جهت اصلاح سیستمها و روشها
- طراحی و استقرار نظام مدیریت دانش
- طراحی نظام جبران خدمت عادلانه
- تلاش برای ارتقای سلامت اداری
- مدیریت و ارزیابی عملکرد دستگاههای اجرایی، مدیران و کارکنان دولت
- صیانت از حقوق شهروندان و کارکنان دولت در نظام اداری
- برنامهریزی، هدایت و راهبری ارتقای اثربخشی و کارایی نظام اداری و مدیریت بهرهوری ملی
- طراحی بهینهسازی و استقرار نظامهای اداری برای تحقق برنامههای توسعه با همکاری سازمان برنامه و بودجه
سامانههای سازمان اداری و استخدامی کشور
سایت اطلاعرسانی سازمان اداری و استخدامی کشور
پایگاه اطلاعات کارکنان نظام اداری «پاکنا»
پایگاه اطلاعات کارکنان نظام اداری «پاکنا»؛ دستگاههای اجرایی موظفند، اطلاعات احکام کارگزینی صادر شده را در سامانه پاکنا بارگذاری کنند. احکام پس از ثبت، پردازش شده و پس از تایید توسط دستگاه، شماره پاکنا به آن تعلق میگیرد. اطلاعات جمعآوری شده در قالب وب سرویس به سازمان برنامه و بودجه کشور ارائه میشود و در سامانه بودجه مورد استفاده قرار میگیرد.
سامانه ثبت حقوق و مزایای کارکنان (ماده ۲۹ قانون برنامه ششم)
سامانه ثبت حقوق و مزایای کارکنان؛ دستگاههای اجرایی هر ماه کلیه اطلاعات حقوق و مزایای پرداختی را در قالب قوانین پرداخت در سامانه بارگذاری میکنند. قوانین به شکل منعطف طراحی شده است و دستگاههای اجرایی میتوانند اقلام حقوق و مزایای پرداختی را تعیین کرده و در همان قالب، اطلاعات را ارسال کنند. اطلاعات دریافتی، پردازش شده و گزارشهای متنوعی از آن استخراج میشود.
سامانه ملی مدیریت ساختار دستگاههای اجرایی کشور
سامانه ملی مدیریت ساختار دستگاههای اجرایی کشور؛ دستگاههای مشمول موظفند، نمودار سازمانی و تشکیلات تفصیلی خود را در سامانه وارد کرده و به تایید امور ساختارهای سازمانی برسانند. همچنین دستگاهها وظیفه دارند، هر گونه تغییر در ساختار خود را اعم از ایجاد، ویرایش و حذف واحدها و پستهای سازمانی در این سامانه درخواست داده و پس از طی مراحل و دریافت تایید امور ساختارهای سازمانی بب اجرای آن اقدام کنند.
https://sakhtar.karmandiran.ir
سامانه تشخیص صلاحیت مشاوران مدیریتی بهرهوری
سامانه تشخیص صلاحیت مشاوران مدیریتی بهرهوری؛ این سامانه با ایجاد پل ارتباطی میان شرکتها و موسسات فعال در حوزههای مشاوره مدیریتی و بهرهوری و «سازمان اداری و استخدامی کشور»، بررسی، پایش و صدور گواهینامه برای شرکتهای متقاضی را به صورت الکترونیکی فراهم کرده است. به گونهای که شرکتها و موسسات بدون نیاز به مراجعات حضوری و ارائه مستندات فیزیکی، صرفا با مراجعه به سامانه و ثبت اطلاعات در آن، درخواست خود را مطرح و فرایند دریافت گواهینامه را پیگیری میکنند.
سامانه مدیریت خدمات دولت
سامانه مدیریت خدمات دولت؛ تمامی خدمات دستگاهها مطابق فرایندها و استانداردهای تعریف شده احصا و بروزرسانی میشود و در یک پرتال عمومی نمایش داده میشود.
https://gserviceportal.aro.gov.ir
سامانه راهبری میز خدمت
سامانه راهبری میز خدمت؛ سازمان اداری و استخدامی کشور مسئولیت راهبری و نظارت بر میز خدمت دستگاههای اجرایی را داشته و طبق دستورالعمل میز خدمت موظف است هر شش ماه یکبار گزارش استقرار میز خدمت را به ریاست محترم جمهوری ارائه دهد.
https://gservicedesk.aro.gov.ir
سامانه استخدام و بکارگیری نیروی انسانی
سامانه استخدام و بکارگیری نیروی انسانی؛ در این سامانه کلیه دستگاههای اجرایی موظف هستند قبل از استخدام یا بکارگیری نیرویانسانی، درخواست خود را در سامانه ثبت کنند. درخواستها طی مراحلی در سامانه تایید شده و «شماره مستخدم/ شناسه» به فرد تعلق میگیرد.
https://estekhdam.karmandiran.ir
سامانه رسیدگی به تخلفات اداری
سامانه رسیدگی به تخلفات اداری؛ تمامی فرایندهای مربوطه در هیاتهای بدوی و تجدیدنظر، از جمله: ثبت شکایت و اعلام تخلف، تشکیل پرونده، ابلاغ اتهام و صدور رای و همچنین فرایندهای مربوط به هیاتعالی (دبیرخانه مستقر در سازمان اداری و استخدامی کشور) با لحاظ موارد قانونی، قابل استفاده و مشاهده است.
سامانه مدیریت مشاغل
سامانه مدیریت مشاغل؛ کلیه فعالیتهای مرتبط با مدیریت مشاغل دستگاههای اجرایی در این سامانه انجام میشود. به این ترتیب که کلیه مشاغل موجود در دستگاهها اعم از مشاغل عمومی و اختصاصی در آن موجود بوده و امکان تعریف مشاغل جدید، ویرایش مشاغل موجود و تغییر شرایط احراز برای راهبر سامانه وجود دارد.
سامانه انتصاب اعضای هیئت رسیدگی به تخلفات اداری
سامانه انتصاب اعضای هیئت رسیدگی به تخلفات اداری؛ کاربران دستگاهها با ثبت اطلاعات متقاضی و طی شدن فرایندهای مربوطه و بعد از تایید سازمان و ارسال حکم انتصاب شناسه مربوطه تخصیص داده میشود و برای سایر فرایندها مانند استعفا و برکناری مطابق فرایند مربوطه انجام میشود.
سامانه سند برنامه نیروی انسانی (سابنا)
سامانه سند برنامه نیروی انسانی (سابنا) برای مجوزهای استخدامی؛ با راهاندازی این سامانه درخواستهای مجوزهای استخدام و بکارگیری از طریق سامانه ثبت شده و توسط امور آمار، برنامهریزی و تامین نیروی انسانی بررسی و تایید میشود.
سامانه مدیریت عملکرد دولت
سامانه مدیریت عملکرد دولت؛ این سامانه با ایجاد پل ارتباطی میان دستگاههای اجرایی و سازمان اداری و استخدامی کشور، زمینه نظارت بر عملکرد دستگاههای اجرایی، در دو بعد شاخصهای عمومی و اختصاصی را بررسی و با شاخصهای توسعهای تطبیق میدهد.
سامانه شورای راهبری توسعه مدیریت
شورای راهبری توسعه مدیریت؛ این سامانه زمینه ارسال گزارشها، مستندات و صورتجلسههای شورای راهبری توسعه مدیریت دستگاههای اجرایی و استانی را به صورت الکترونیکی فراهم کرده است.
سامانه مدیریت بورسهای آموزشی خارج از کشور
سامانه مدیریت بورسهای آموزشی خارج از کشور؛ بورسهای دریافتی از مراجع مختلف، توسط سازمان به بخشهای متفاوت دولت جهت معرفی داوطلب با توجه به شرایط عمومی و اختصاصی ارجاع داده میشود و دستگاه مربوطه داوطلب متناسب با دوره و شرایط را معرفی و جهت مصاحبه تخصصی در زمان مشخص شده به سازمان اداری و استخدامی کشور معرفی میکند که پس از ثبت نتیجه مصاحبه، در صورت تایید باید نتیجه اعزام در قالب گزارش ثبت شود.
سامانه ارزیابی شایستگیهای عمومی مدیران حرفهای
سامانه ارزیابی شایستگیهای عمومی مدیران حرفهای؛ اعطای گواهینامه توسعه شایستگیهای عمومی مدیران حرفهای، جهت انتصاب و ارتقاء مدیران حرفهای در دستگاههای اجرایی به واسطه این سامانه انجام میگیرد.
سلام لطفا کسانی که مدرک کارشناسی ارشد از دانشگاه های ممتاز دارند را جذب آموزش پرورش نمایید