اندیشکده ها

مرکز پژوهشی مبنا

مرکز پژوهشی مبنا

شناسنامه قانون- مرکز پژوهشی مبنا به «تبیین، تحلیل و آسیب‌شناسی مؤلفه‌های بنیادین نظام اسلامی با رویکرد راهبردی» می پردازد تا از ارزش‌ها و مبانی انقلاب اسلامی و حکومت اسلامی مبتنی بر مردم‌سالاری دینی، دفاع کرده و راهکارهایی برای اصلاح و برطرف‌شدن مشکلات نظام ارائه کند.

تأسیس و ساختار

مرکز پژوهشی مبنا در سال ۱۳۹۰ با عنوان «مؤسسه فرهنگی مطالعاتی صراط مبین» با همت برخی اساتید حوزه و دانشگاه و پژوهشگران حوزه فرهنگی در شهر مقدس قم تأسیس شد. این مؤسسه که با مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آغاز به کار کرده بود در سال ۱۳۹۷ توانست مجوز مرکز پژوهشی را از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری کسب کند و با عنوان «مرکز پژوهشی مبنا» جهت‌گیری علمی‌تر و پژوهشی‌تر یابد.

در حال حاضر این مرکز با گروه‌های پژوهشی زیر فعالیت می‌کند:

۱. گروه فرهنگ دینی: این گروه پژوهشی می‌کوشد مسائل فرهنگی کشور را –که مطابق نظام‌واره مسائل فرهنگی کشور استخراج شده‌اند- با رویکرد راهبردی، به‌صورت مسئله‌محور تحلیل کرده و نتایج پژوهش‌ها را به فراخور موضوع در قالب‌های کتاب، مجله، گزارش‌های راهبردی، برآورد وضعیت و… ارائه دهد.

۲. گروه نهادهای دینی: این گروه در دو حوزه مبانی نظری حکومت اسلامی و نهادهای دینی فعالیت می‌کند. در این گروه از سویی مباحث نظری ازجمله فقه حکومتی، حقوق بشر، نظریه دولت و فقه اجتماعی مطرح و پژوهش می‌شوند و از سویی دیگر نهادهای دینی مثل حوزه علمیه و روحانیت تحلیل و آسیب‌شناسی می‌شوند.

نام گروه محورها و موضوعات
گروه فرهنگ دینی هسته مطالعاتی نهاد خانواده، هسته رسانه و فضای مجازی، هسته مطالعاتی آموزش
گروه نهادهای دینی جریان شناسی، مطالعه نهاد مرجعیت، آینده نهاد دین در ایران، سرمایه اجتماعی نهاد روحانیت، ارتقا جایگاه اجتماعی روحانیت
گروه مردم سالاری دینی ولایت فقیه، قانون اساسی، فقه حکومتی، نظریه دولت اسلامی
گروه وضعیت شناسی جمع آوری اطلاعات آشکار موجود در فضای علمی ایران در خصوص دین و دینداری

رسالت مرکز پژوهشی مبنا

این مرکز رسالت اصلی خود را «تبیین، تحلیل و آسیب‌شناسی مؤلفه‌های بنیادین نظام اسلامی با رویکرد راهبردی» می‌داند تا بتواند از این مسیر از ارزش‌ها و مبانی انقلاب اسلامی و حکومت اسلامی مبتنی بر مردم‌سالاری دینی، دفاع علمی کند و راهکارهایی برای اصلاح و برطرف‌شدن مشکلات نظام ارائه کند. مرکز پژوهشی مبنا برای موفقیت در رسالت تعیین‌شده می‌کوشد با تولید محصولات مسئله‌محورِ راهبردگرا، در نقش حلقه پیوند میان پژوهش و اجرا در مسائل دینی و فرهنگی باشد.

محورهای کلی پژوهش‌های مرکز پژوهشی مبنا
• آسیب‌شناسی فرهنگی و دینی جامعه؛
• مبانی نظری حکومت اسلامی و گفتمان انقلاب اسلامی؛
• مسائل حوزه‌های علمیه و نهاد روحانیت؛
• تحلیل وضعیت دین و دین‌داری در جامعه؛
• نظام هشداردهی دینی و فرهنگی؛
• سفارش‌های موردی (ملی و استانی).

چشم‌انداز مرکز

مرکز پژوهشی مبنا در سال ۱۴۰۴ مرکزی است دارای اعتبار ملی و مرجع اصلی آسیب‌شناسی در حوزه فرهنگ دین و نهادهای دینی در سطح کشور و دارای درجه ممتاز پژوهشی از وزارات علوم، تحقیقات و فناوری.

اعضا

نام تحصیلات سمت
محمدتقی دشتی  

محمدتقی دشتی

 

دکتری حقوق عمومی – دانشگاه تهران مدیر مجموعه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شناسنامه قانون در تلگرام