سند نقشه راه توسعه دولت هوشمند، وحدت فرماندهی برای استقرار دولت هوشمند را ایجاد میكند
سند نقشه راه توسعه دولت هوشمند، وحدت فرماندهی برای استقرار دولت هوشمند را ایجاد میكند
شناسنامه قانون- معاون رئیسجمهور در نخستین کنفرانس ملی حکمرانی هوشمند گفت: با آسیبشناسی اقدامات سه دهه گذشته در حوزه هوشمندسازی دولت، سند «نقشهراه توسعه دولت هوشمند» تدوین شده است که شاید مهمترین بخش برنامه اصلاح نظام اداری دولت چهاردهم باشد.
به گزارش شناسنامه قانون به نقل از مرکز روابط عمومی و امور بینالملل سازمان اداری و استخدامی کشور، دکتر علاءالدین رفیعزاده؛ معاون رئیسجمهور و رئیس این سازمان، ۷ اسفندماه در آیین افتتاحیه نخستین کنفرانس ملی حکمرانی هوشمند، فرایند زمینهسازی استقرار دولت هوشمند در دولت چهاردهم را تبیین کرد.
دکتر رفیعزاده با اشاره به مقالات روز جهان در حوزه حکمرانی بدون دولت یا دولت پلتفرمی، گفت: اهمیت دولت هوشمند یا دولت پلتفرمی مورد توافق همه صاحبنظران است و دولت نیز تحقق آن را دنبال میکند و آنچه که ممکن است مورد توافق واقع نشود، اختلاف نظرها بر چگونگی انجام آن است.
وی هدف نهایی استقرار دولت هوشمند را ارائه خدمات برخط، سریع و بدون مشکل به مردم برای جلب رضایت آنان دانست و گفت: علیرغم همه تلاشهای دولتها در دو سه دهه گذشته، روند استقرار دولت الکترونیک و هوشمند سرعت کافی نداشته و خروجیها در مقایسه با تجارب کشورهای دیگر با انتظارات برابری ندارد.
دکتر رفیعزاده با بیان اینکه متاسفانه نگاههای گذشته به توسعه دولت الکترونیک، به صورت جزیرهای بوده است، گفت: ما در حال حاضر تعدد سامانه و تعدد پایگاههای اطلاعاتی داریم و صرفا به مدگرایی در هوشمندسازی توجه کردیم تا به واقعیت؛ لذا در این رقابت، دستگاههای برخوردار جلوتر از دستگاههای کمتربرخوردار بودهاند و مشکل اساسی آن است که این سامانهها و اطلاعات آنها به صورت یکپارچه در نیامده است و منسجم نیستند.
معاون رئیسجمهور با اشاره نتایج مقالهای تحت عنوان «در جستجوی جام شیشهای»، مدیریت عملکرد یک دولت، سازمان یا یک فرد را منوط به وجود دادههای بهروز و شفاف عنوان کرد و افزود: در حوزه دولت هوشمند تاکید شده که برای تصمیمگیری در جلسات، دادهها به صورت آنی بررسی شوند؛ چرا که امکان دارد حین تصمیمگیری، تغییراتی در اطلاعات ایجاد شود که جریان تصمیمگیری را دگرگون کند.
رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور در انتقاد از روندهای پیموده شده در دهههای گذشته، گفت: واقعیت این است که ما در دهههای گذشته، بروکراسی کاغذی با فرایندهای نادقیق را به سامانههای الکترونیکی انتقال دادیم که این اقدام نه تنها کمک شایانی در جلب رضایت مردم نکرده بلکه منجر به برخی گرفتاریها نیز شده است.
دکتر رفیعزاده عدم وجود وحدت فرماندهی در این حوزه را به عنوان یک آسیبشناسایی شده برشمرد و گفت: ما در سند «نقشهراه توسعه دولت هوشمند» که ذیل «برنامه اصلاح نظام اداری دولت چهاردهم» تدوین شده، تکلیف تمامی دستگاههای اجرایی را مشخص کردهایم که این وحدت فرماندهی ایجاد شود.
معاون رئیسجمهور در پایان گفت: جنس کار الکترونیکی کردن و هوشمندسازی دولت، جنس کار بخش خصوصی است و دولت باید از دانش بخش خصوصی و شرکتهای دانش بنیان فعال در این زمینه، استفاده کند تا با توجه به تجارب مختلفی که در گذشته داریم، بتوانیم هزینهها را کنترل کنیم.
نخستین کنفرانس ملی حکمرانی هوشمند در دانشگاه آزاد اسلامی تهران مرکزی، با حضور دکتر علاءالدین رفیعزاده؛ معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور، دکتر علیرضا فیروزفر؛ رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران و واحد تهران مرکزی، دکتر سید مهدی الوانی؛ پدر علم مدیریت دولتی ایران و جمعی از نخبگان دانشگاهی، ۷ اسفندماه برگزار شد.
سلام.آقای رفیع زاده وضعیت نیروی شرکتی را تعیین تکلیف کنید
آقای رفیع زاده بیایید تکلیف نیروهای شرکتی رو مشخص کنید لطفا زیاد وعده وعید ندید.خسته شدیم از دست شما….
سلام.درود بر شرفت.واقعا که از وعده وعید خسته شدیم