کتاب استخدامی
قوانین و مقررات ایثارگران

رأی در خصوص درخواست ابطال آیین نامه فصل ششم قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران

رای شماره ۱۴‍۰۳۳۱۳۹‍۰‍۰‍۰۳۱۷۳۹۷۴ مورخ ۱۴‍۰۳/۱۲/۲۷

عدم ابطال آیین نامه فصل ششم قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران موضوع مواد ۵۳، ۴‍۰، ۳۹، ۳۸ و ۵۵

شماره پــرونـــده : هـ ت/ ۰۱۰۰۰۲۲ الی ۰۱۰۰۱۰۴ و ۰۳۰۰۶۹۲
شماره دادنامه سیلور: ۱۴۰۳۳۱۳۹۰۰۰۳۱۷۳۹۷۴
تاریخ: ۱۴۰۳/۱۲/۲۷
شاکیان : آقای قربانعلی کاظمی – باباحسین حسین زاده و داریوش آقامجیدی و حمید خادمیان و علیرضا آقامیرزایی و جواد لیریایی و حسن محمدپور و حسن شعبانی نیاتوسروندانی و شکربیک شکربیگی و محمود محمودی حیدری و نقدعلی داربیدی و محمدحسن شجاعی پاچه کناری و محمد علی محمدی هوچ و بهروز حقیقت نیا و علی اکبر اسمعیلی و امیدعلی سلمیان و غلامحسین کوشکی و امین صفری و رضا اصغری کلجاهی و فرامرز عین اللهی و حسین سعادت اشرف آباد و منوچهر اقتصادی و بهروز عزیزی و علیرضا بقایی چوبه و علیرضا حسن نژاد و سعید نوراللهی شاهوارلو و عباس برمچ و محمود نورعلی و سیدنقی جعفرنیارشخواری و محسن کرم علیزاده و مهدی عطایی چشمه جلال و باقر محمدی و چراغعلی میردریکوند و نبی عابدزاده و بهروز پورحسینی و مهدی جدیری کاردی و نادر عباس زاده کلخوران و حبیب کرمی قلعه زنجیری و حمید جاوی میکانیکی و غلامرضا شیرزادی چگنی و محمود پروهان و سیدکریم موسویان و علی کولی وندی و غلام عباس تقی نژاد و نعمت اله جایروندی و علی رفیق دوست و محمد ناصری و محمد قرایی و محمدرضا جهانی نژاد و علی اکبر ظاهرپرستار و اکبر تیزقدم خطیبی و علیرضا زمردی باسمنج و قنبرعلی مددپور و حمیدرضا آرام و مجید خلیلی لنجی و اسماعیل حیدری و تیمور رستمی و شعبان مقصودی و فرنام سلطانمرادی و جبار رضایی و غلامرضا ریوندی و صمد اکبری و مصطفی فارسی و صفدر امیری و علی احمدی ثانی و رضا شرفخانی و عیسی رجبی باغچه و احمدرضا ریاضت و اسمعیل برارزاده گریودهی و عسکری رسولی روشن و یعثوب محمدی و شمس الدین برزگر و محمدرضا خان پور و ارسلان مهربانی و جواد کولیوند و محمدرضا مردانی و علی اعظم لطیفی و سیدفیض اله حسینی و غلامرضا سالاری منش و رحیم سبزواری و سیداسماعیل شمشیرگران و مهدی قابضی و مجید نخعی و علی مرحمتی و عباس ناصری و علی رسولی و محسن سبحانلوی رشتخوار و حمید نوچی نالکیاشری و علی اصغر فرودین و حسین شمسیه زاهدی و قربانعلی کاظمی

طرف شکایت : نهاد ریاست جمهوری

موضوع شکایت و خواسته : ابطال آیین نامه فصل ششم قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران موضوع مواد ۵۳، ۴۰، ۳۹، ۳۸ و ۵۵ به شماره ۳۳۸۵۰/ت۵۸۴۳۱هـ مورخ ۱۴۰۱/۳/۳

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

* شاکیان دادخواستی به طرفیت نهاد ریاست جمهوری به خواسته فوق الذکر به دیوان عدالت اداری تقدیم کرده که به هیات عمومی ارجاع شده است متن مقرره مورد شکایت به قرار زیر می باشد :

آیین نامه فصل ششم قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران موضوع مواد ۵۳، ۴۰، ۳۹، ۳۸ و ۵۵ به شماره ۳۳۸۵۰/ت۵۸۴۳۱هـ مورخ ۱۴۰۱/۳/۳

وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح- بنیاد شهید و امور ایثارگران
سازمان برنامه و بودجه کشور

هیات وزیران در جلسه ۱۴۰۱/۲/۲۵ به پیشنهاد بنیاد شهید و امور ایثارگران، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، ستاد کل نیروهای مسلح و سازمان برنامه و بودجه کشور و به استناد ماده (۶۱) قانون جامع خدمات‌رسانی به ایثارگران – مصوب ۱۳۸۶- آیین نامه اجرایی مواد (۳۸)، (۳۹)، (۴۰)، (۵۳) و (۵۵) قانون مذکور را به شرح زیر تصویب کرد:

آیین‌نامه اجرایی مواد ۳۸، ۳۹، ۴۰، ۵۳ و ۵۵ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران

ماده ۱- جانبازانی که بر اساس تبصره (۱) اصلاحی ماده واحده قانون حالت اشتغال مستخدمین شهید، جانباز، از کارافتاده و مفقودالاثر انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی -مصوب ۱۳۷۴- و ماده (۳۸) قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران -مصوب ۱۳۸۶– که در این آیین نامه به اختصار “قانون” نامیده می‌شود، در حالت اشتغال قرار گرفته یا می‌گیرند، هنگام نیل به بازنشستگی از پاداش پایان خدمت برخوردار می‌گردند.

تبصره ۱- مبدأ محاسبه سنوات قابل قبول برای بازنشستگی در مورد جانبازان موضوع تبصره (۱) اصلاحی ماده واحده قانون حالت اشتغال مستخدمین شهید، جانباز، ازکارافتاده و مفقودالاثر انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی، که در زمان مجروحیت، شاغل در دستگاه‌های موضوع ماده واحده مذکور نبوده‌اند، تاریخ برقراری حقوق از سوی بنیاد شهید و امور ایثارگران، که در این آیین نامه به اختصار “بنیاد” نامیده می شود، میباشد که با رسیدن به شرایط بازنشستگی حسب سوابق حالت اشتغال موضوع تبصره یاد شده، با برخورداری از امتیازات مربوط بازنشسته می شوند.

تبصره ۲- مبدأ محاسبه سنوات قابل قبول برای بازنشستگی در مورد جانبازان موضوع ماده (۳۸) قانون که در زمان مجروحیت، شاغل در دستگاه‌های موضوع ماده (۲) نبوده‌اند، تاریخ برقراری حقوق از سوی بنیاد می‌باشد که با رسیدن به شرایط بازنشستگی حسب سوابق حالت اشتغال موضوع ماده (۳۸) قانون، با برخورداری از امتیازات مربوط بازنشسته می‌شوند.

تبصره ۳- ذخیره مرخصی استحقاقی و پرداخت بر اساس آن شامل جانبازان حالت اشتغال موضوع ماده (۱) این آیین‌نامه نمی‌گردد.

تبصره ۴- برخورداری از پاداش پایان خدمت تنها برای یک بار امکان پذیر است. در صورتی که مشمولان موضوع ماده (۱) این آیین نامه قبلاً بازنشسته شده و دوباره در چهارچوب قوانین و مقررات، اشتغال به کار پیدا کرده و سپس بازنشسته شوند، پاداش پایان خدمت فقط در مورد سنوات جدید اشتغال محاسبه و پرداخت می گردد. در هر حال، در مجموع پرداخت پاداش پایان خدمت حداکثر به ازای سی سال خدمت امکان پذیر است.

ماده ۲- مشمولان موضوع ماده (۱) این آیین نامه که به دلیل عدم ممنعیت قانونی، اشتغال به کار پیدا می کنند، نمی توانند از امتیازات مضاعف و نیز امتیازات و فوق العاده های ایثارگری در محل اشتغال و فعالیت جدید استفاده کنند.

ماده ۳- بازنشستگی مشمولی ماده (۳۸) قانون، بر اساس مقررات مربوط به نیروهای مسلح و با داشتن سی سال سابقه یا شصت سال سن انجام و بر مبنای سنوات خدمت پاداش پایان خدمت پرداخت می شود.

تبصره ۱- بنیاد مجاز است اعتبار موضوع این ماده را متناسب با جمعیت مشمولین و اعتبار مصوب در چهارچوب موافقتنامه مبادله شده با سازمان برنامه و بودجه کشور به ستاد کل نیروهای مسلح ابلاغ نماید. اعتبار مذکور پس از ابلاغ توسط بنیاد به هزینه قطعی منظور می شود.

تبصره ۲- احراز شرایط و صدور حکم بازنشستگی بر اساس مقررات فوق توسط ستاد کل نیروهای مسلح و در چهارچوب اعتبارات ابلاغی انجام می شود.

ماده ۴- بنیاد، جانبازان حالات اشتغال مشمول تبصره (۱) اصلاحی ماده واحده قانون حالت اشتغال مستخدمین شهید، جانباز، از کارافتاده و مفقودالاثر انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی را با داشتن سی سال سابقه و شصت سال سن در مورد مشمولین غیرتخصصی (دارای مدرک کارشناسی و پایین تر) و سی و پنج سال سابقه و شصت و پنج سال سن در مورد مشمولین تخصصی (دارای مدرک کارشناسی ارشد و بالاتر) با رعایت اعتبارات مصوب مربوط بازنشسته کرده و نسبت به پرداخت پاداش پایان خدمت از محل اعتبارات مصوب مربوط اقدام می‌نماید.

ماده ۵- حقوق و مزایا و شرایط بازنشستگی مشمولان قانون برقراری حقوق وظیفه یا مستمری بازماندگان آن دسته از مهاجران و کسانی که به مناطق جنگی مراجعت نموده و به علت برخورد با مواد منفجره معلول یا فوت می شوند -مصوب ۱۳۷۲- و اصلاحات بعدی آن و مشمولان قانون حمایت از افرادی که توسط گروه‌ک‌های ضدانقلاب و منحرفین اعتقادی اسیر، کشته و یا معلول می شوند -مصوب ۱۳۸۹- بر اساس قانون مدیریت خدمات کشوری -مصوب ۱۳۸۶- محاسبه و پرداخت خواهد شد.

ماده ۶- آخرین حقوق و مزایای دریافتی شهدا، جانبازان و آزادگان دارای حالت اشتغال مشمول تبصره (۱) اصلاحی ماده واحده قانون حالت اشتغال مستخدمین شهید، جانباز، ازکارافتاده و مفقودالاثر انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی و ماده (۳۸) قانون با رعایت ضوابط مندرج در ماده (۴۰) قانون و تبصره‌های آن به عنوان حقوق بازنشستگی تعیین و پرداخت می گردد. (اصلاح‌شده به موجب تصویبنامه شماره ۵۴۴۷۵/ت۵۹۹۹۵ مورخ ۱۴۰۱/۴/۵ هیات وزیران)

ماده ۷- انجام هر گونه تعهد و پرداخت و ایجاد و تحمیل هر گونه تعهد و بار مالی توسط ستاد کل نیروهای مسلح و بنیاد برای اجرای این آیین نامه مازاد بر اعتبارات مندرج در قوانین بودجه سنواتی بر اساس بندهای (ت) و (۳) ماده (۷) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی وفرهنگی جمهوری اسلامی ایران -مصوب ۱۳۹۵- و بندهای (هـ) و (ح) ماده (۲۸) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (۲) -مصوب ۱۳۹۳- تعهد زاید بر اعتبار محسوب و مشمول مجازات قانونی مربوط خواهد بود.

ماده ۸- به منظور نظارت بر اجرای این آیین نامه و رفع ابهامات و اختلافات مربوط به آن، کارگروهی با عضویت معاون حقوقی رییس جمهور (مسیول) و رؤسای سازمان‌های اداری و استخدامی کشور و برنامه و بودجه کشور و بنیاد و ستاد کل نیروهای مسلح تشکیل می‌گردد.

محمد مخبر معاون اول رییس جمهور

*شرح شکایت:

هیات دولت آیین نامه فوق را تصویب نموده است که موجب نارضایتی بسیار شدید جامعه ایثارگری به لحاظ تضییع پاداش پایان خدمت جانبازان مشمول ماده ۳۸ و حالت اشتغال گردیده است که ناقض قوانین متعدد ایثارگری از جمله قوانین استخدامی نیروهای مسلح مواد ۳۸، ۳۹، ۴۰ و تبصره های ۱ ۲ و ۳ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران و نیز بند الف ماده ۸۸ قانون برنامه ششم توسعه است. طبق ماده ۳۸ قانون جامع حقوق و مزایای جانبازان از کارافتاده کلی طبق مقررات، همطراز با کادر نیروهای مسلح تعیین کرده است و در ماده ۳۹ همان قانون حقوق و مزایای جانبازان از کارافتاده کلی اعم از کشوری و لشکری را بر اساس قوانین و مقررات نیروهای مسلح تصویب کرده است و در ماده ۴۰ قانون فوق حقوق بازنشستگی حالت اشتغال را معادل آخرین حقوق دریافتی تعیین و در تبصره ۳ ماده ۴۰ صراحتاً جانبازان قانون حالت اشتغال را هنگام نیل به بازنشستگی از کلیه امتیازات منظور شده برای شاغلان همطراز از جمله پاداش پایان خدمت و غیره برخوردار کرده است اما بنیاد شهید از پرداخت پاداش پایان خدمت جانبازان حالت اشتغال به بهانه های واهی اجتناب کرده است و این موضوع برخلاف مواد فوق از قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران است.

در تبصره ۱ ماده ۱ هیات دولت مبدأ محاسبه سنوات قابل قبول برای بازنشستگی جانبازان حالت اشتغال و ماده ۳۸ را از زمان مجروحیت نبوده و از زمان برقراری حقوق از سوی بنیاد شهید می باشد که این موضوع هم برخلاف مواد قانون فوق می باشد و در قانون حالت اشتغال جانبازان همطراز کادر نیروهای مسلح و دارای امتیازات شاغلین و حتی دو رتبه بالاتر می باشند.

در تبصره ۳ ماده یک مقرر شده است ذخیره مرخصی استحقاقی و پرداخت آن شامل جانبازان حالت اشتغال موضوع ماده ۱ این آیین نامه نمی گردد این تبصره برخلاف صریح ماده ۸۸ قانون برنامه ششم و ماده ۴۰ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران است.

علیهذا تقاضای ابطال آیین نامه اجرایی مواد ۳۸، ۳۹، ۴۰، ۵۳ و ۵۵ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران را دارم.

*دلایل شاکیان برای ابطال مقرره مورد شکایت :

مواد ۳۸، ۳۹، ۴ قانون دیوان عدالت اداری حقوق و مزایای جانبازان را پیش بینی کرده است و آیین نامه برخلاف آن است تاریخ مجروحیت را به تاریخ رای از کارافتادگی کلی تعیین کرده است که این موضوع هم برخلاف قانون است و موارد دیگری که مطرح شده است همگی مخالف قانون است تقاضای ابطال مصوبه را دارم.

* در پاسخ به شکایت مذکور ، معاون امور حقوقی دولت به موجب لایحه شماره ۷۳۴۸۵ مورخ ۱۴۰۲/۲/۶ به طور خلاصه توضیح داده است که :

به موجب ماده ۶۱ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران، آیین نامه اجرایی فصل ششم از سوی بنیاد شهید، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، ستاد کل نیروهای مسلح و معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور تهیه و به تصویب هیات وزیران می رسد و بنا بر اعلام بنیاد شهید و تصریح صدر مصوبه مذکور متن پیش نویس آیین نامه با همکاری نهادهای مذکور تهیه شده است.

*چنانچه ادعای مغایرت مقرره مورد اعتراض با موازین شرعی مطرح شده است، نظریه شورای نگهبان نوشته شود:

ادعای مغایرت با شرع مطرح نشده است.

پرونده شماره هـ ت/ ۰۱۰۰۰۲۲ الی ۰۱۰۰۱۰۴ و ۰۳۰۰۶۹۲ مبنی بر تقاضای ابطال تصویب نامه شماره ۳۳۸۵۰/ت۵۸۴۳۱هـ مورخ ۱۴۰۱/۳/۳ هیات وزیران آیین نامه فصل ششم قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران موضوع آیین نامه اجرایی مواد ۵۳، ۴۰، ۳۹، ۳۸ و ۵۵ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران متعاقب طرح در جلسه مورخ ۱۴۰۲/۱/۲۰ هیات تخصصی استخدامی و رسیدگی شکلی هیات و سپس طرح در هیات عمومی و نظر هیات عمومی مبنی بر رسیدگی موضوع به صورت ماهوی و همچنین طرح در جلسه مورخ ۱۴۰۲/۷/۱۶ هیات تخصصی استخدامی و اتخاذ تصمیم مبنی بر طرح مجدد موضوع پس از وصول پاسخ دستگاه طرف شکایت در جلسات مورخ ۱۴۰۲/۱۱/۲۹ (با دعوت از برخی از شکات و نمایندگان بنیاد شهید و امور ایثارگران و معاونت حقوقی ریاست جمهوری) ومورخ ۱۴۰۳/۷/۸ مطرح در خصوص ماده ۱ و تبصره های ۱، ۲، ۳ و ۴ ماده یک، ماده ۲، ماده ۳ و مواد ۶ و ۷ آیین نامه اجرایی فوق به شرح ذیل اتخاذ تصمیم گردید و ضمناً این نظریه باتوجه به این که قبلاً به لحاظ شکلی نظر بر ابطال آیین نامه اجرایی فوق اعلام شده، نظریه مشورتی می باشد.

رای هیات تخصصی استخدامی دیوان عدالت اداری 

– ماده یک: متضمن حکم خاصی نمی باشد فلذا قابل ابطال نیست.

– تبصره های ۱ و ۲ ماده یک: با عنایت به این که مبداء برقراری حقوق حالت اشتغال بر اساس نظریه کمیسیون پزشکی ذی ربط می باشد. طبعاً پس از صدور نظریه کمیسیون مربوط بر این اساس حقوق حالت اشتغال برقرار می شود این امر در قوانین بودجه سال های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱ تأکید شده است و مبدأ محاسبه مستندات قابل قبول برای بازنشستگی نیز همین تاریخ برقراری حقوق حالت اشتغال می باشد لذا تبصره های ۱ و ۲ ماده یک مغایرتی با قوانین ندارد.

تبصره ۳ ماده ۱: اولاً استفاده از مرخصی خاص آن دسته از مستخدمینی است که با توجه به انجام وظایف و مسیولیتهای شغل مورد تصدی جهت تجدید قوا ضرورت دارد که مدتی به استراحت بپردازند و در محل خدمت حضور نیابند در تبصره مذکور برای آن دسته از شهدا و جانبازان و آزادگان حالت اشتغال که اساساً مستخدم دولت نبوده اند ذخیره مرخصی در نظر گرفته نشده که غیرمنطبق با قوانین و مقررات مربوط نیست.

ثانیاً: در ماده ۵۳ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران مصوب ۱۳۹۱ به صراحت به پرداخت مرخصی استحقاقی و عملیاتی استفاده نشده شهدا و مفقودان اشاره شده لذا در تبصره ۳ ماده ۴۰ قانون جامع خدمات رسان به ایثارگران منظور قانونگذار از به کاربردن عبارت «و غیره» مرخصی ذخیره شده نبوده چرا که در این صورت نیاز به اشاره مجدد در ماده ۵۲ نبوده است.

ثالثاً: اصل بر استفاده از مرخصی است و به طور استثناء اجازه ذخیره ۱۵ روزه مرخصی در مورد کارکنان داده شده است لذا وجهی بابت ذخیره مرخصی نباید پرداخت شود مگر با تصریح قانونگذار.

بنابه مراتب فوق تبصره ۳ ماده ۱ قابل ابطال نمی باشد.

تبصره ۴ ماده یک: این تبصره نیز به لحاظ این که متضمن احکام قوانین و مقررات مربوط در خصوص پاداش پایان خدمت می باشد قابل ابطال نیست.

ماده ۶ منطبق با قوانین و مقررات مربوط است.

ماده ۷ متضمن احکام قوانین مربوط می با شد.

ماده ۲: اولاً : در ارتباط با خود فوق العاده ایثارگری موضوع ماده ۵۱ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران، در تبصره ۲ ماده مذکور به صراحت مقرر می نماید که این فوق العاده به جانبازان و آزادگان از کارافتاده کلی که ازحقوق حالت اشتغال مطابق مواد ۳۸ و ۳۹ این قانون برخوردار گردیده اند تعلق نخواهد گرفت.

ثانیاً: بهره مندی مضاعف از امتیازات ایثارگری اساساً فاقد توجیه قانونی می باشد.

با عنایت به مراتب فوق ماده ۱ و تبصره های ۱، ۲، ۳ و ۴ ماده یک، ماده ۲ و مواد ۶ و ۷ آیین نامه اجرایی مواد ۳۸، ۳۹، ۴۰، ۵۳ و ۵۳ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران (موضوع تصویب نامه شماره ۳۳۸۵۰/ت ۵۸۴۳۱ مورخ ۱۴۰۱/۳/۳ هیات وزیران) قابل ابطال نمی باشد. این رای به استناد بند ب ماده ۸۴ قانون دیوان عدالت اداری اصلاحی ۱۴۰۲ ظرف مهلت بیست روز از تاریخ صدور از جانب رییس دیوان عدالت اداری یا ۱۰ نفر از قضات دیوان عدالت اداری قابل اعتراض است.

علی اکابری- رییس هیات تخصصی استخدامی دیوان عدالت اداری

کتاب‌های استخدامی انتشارات آراه

کتاب‌های استخدامی سامان سنجش

blank

blank

blank

blank

کتاب‌های استخدامی از انتشارات معتبر را می‌توانید از فروشگاه اینترنتی اداری‌ها تهیه کنید.

2 دیدگاه

  1. جمع کنید بابا این قانوناتون رو شماها فقط برا آشناهای خودتون قانون تصویب میکنید از دیدید به درد آشناهلتون نخورد سریع یه تبصره می‌چسبانید بغلش

  2. سلام وقتتون بخیر بنده نیروی شرکتی بهداشت هستم و اینکه پدر بنده نظامی نیروی ارتش میباشد وسابقه ایثارگری دارد و۷ماه ۲۰روز جبهه دارد واز اون ۲۰٪کم میکنن ۵ماه ۱۵روز میباشد جبهه داوطلبانه به همون خاطر با تبدیل وضعیت بنده قبول نمیکنن بخاطر ۱۵روز نمیتونم از این طرح استفاده کنم‌واینکه مادر بنده هم نظامی ارتش میباشد خواستم بگم به این مورد هم یه توجهی عادلانه بکنین ۱۰سال هم سابقه دارم ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شناسنامه قانون در تلگرام