سامانه یکپارچه پیام ایران (بخشنامه شماره ۱/۱۱۸۷۹۳ مورخ ۱۳۹۹/۷/۱۶ وزارت ارتباطات و فنآوری اطلاعات)
(مصوبه شماره دو جلسه شانزدهم شورای اجرایی فناوری اطلاعات کشور)
کلیه دستگاههای اجرایی
با استناد به ماده (۴) قانون وظایف و اختیارات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، ماده (۵) اساسنامه شورای اجرایی فناوری اطلاعات و بند “۶” ماده (۳) آییننامه داخلی شورا، و در راستای اجرای تکالیف بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات قانون برنامه ششم توسعه و یکپارچهسازی راهکارهای تبادل داده پیام بین مردم با دستگاههای اجرایی، کاهش زمینه تخلفات در تبادل پیام با مردم، ازجمله جعل، کلاهبرداری و نقض حریم خصوصی، مصوبه شماره دو جلسه شانزدهم شورای اجرایی فناوری اطلاعات با عنوان «سامانه یکپارچه پیام ایران» برگزارشده در تاریخ ۱۳۹۹/۰۷/۰۷ که طی نامه شماره ۷۹۳۴۵ مورخ ۱۳۹۹/۰۷/۱۳ به تائید رئیس محترم جمهور رسیده است، شامل یک مقدمه نه ماده و یک تبصره به شرح پیوست ابلاغ میشود.
شایانذکر است؛ اصل مستندات مصوبه در دبیرخانه شورای اجرایی فناوری اطلاعات نگهداری میشود.
مصوبات شماره دو جلسه شانزدهم شورای اجرایی فناوری اطلاعات کشور
سامانه یکپارچه پیام ایران
مقدمه
شورای اجرایی فناوری اطلاعات در شانزدهمین جلسه مورخ ۱۳۹۹/۰۷/۰۷ بر اساس پیشنهاد سازمان فناوری اطلاعات ایران بهمنظور کاهش تردد شهروندان و ساماندهی و یکپارچهسازی راهکارهای تبادل پیام بین مردم با دستگاههای اجرایی، کاهش زمینه تخلفات مبتنی بر تبادل پیام با مردم، ازجمله جعل، کلاهبرداری و نقض حریم خصوصی و همچنین صرفهجویی در هزینههای دولت و آمادگی برای پاسخگویی سریع به نیازهای ارتباطی با مردم، بهویژه در شرایط بحران، سامانه یکپارچه پیام ایران را مصوب نمود.
ماده ۱- سازمان فناوری اطلاعات ایران موظف است سامانه پیام ایران را با استفاده حداکثری از زیرساختهای دولت الکترونیکی موجود از قبیل سکوی دولت همراه و ارتقای سامانه کارپوشه ملی ایرانیان، جهت بهرهبرداری عموم شهروندان، کسبوکارها و دستگاههای اجرایی به نحوی آماده سازد که امکان ارسال انواع مختلف پیام بین دستگاههای اجرایی و ذینفعان را به شرح ذیل، فراهم نماید:
الف. ایجاد امکان ارسال مکاتبات و دریافت پاسخ بین هر یک از دستگاههای اجرایی و اشخاص حقیقی و حقوقی ظرف حداکثر سه ماه
ب. فراهم نمودن زیرساختهای دولت همراه و سایر ارائهدهندگان خدمات یکپارچه دولت هوشمند برای امکان دریافت و ارسال پیام در برنامههای کاربردی تلفن همراه و درگاههای واحد، ظرف دو ماه
ج. ارسال و دریافت پیامک برای هر یک از دستگاههای اجرایی از شماره اختصاصی تخصیصیافته ذیل سر شماره ۴۰۴۰ ظرف حداکثر دو ماه
د. ارائه خدمات هر یک از دستگاههای اجرایی از شماره کد دستوری اختصاصی USSD تخصیصیافته ذیل سر شماره ۴٭ ظرف حداکثر یک ماه
ماده ۲- تمامی دستگاههای اجرایی مکلفاند جهت ارسال و دریافت هرگونه پیام از قبیل پیامک و نامه با اشخاص حقیقی و حقوقی، از بستر سامانه پیام ایران استفاده کرده و ظرف مدت حداکثر شش ماه از زمان ابلاغ این مصوبه، نسبت به اتصال به سامانه پیام ایران و تبادل پیامها با مخاطبان اقدام کنند.
تبصره- دستگاههای اجرایی که پیشازاین مصوبه برای ارسال و دریافت پیام با ذینفعان (شهروندان و کسبوکارها) بر اساس قوانین الزام به ایجاد کارتابل الکترونیکی و تبادل پیام با ذینفعان دارند، ظرف سه ماه با همکاری سازمان فناوری اطلاعات ایران شیوه تعامل با سامانه پیام ایران یا مستثنا شدن از این مصوبه را به تصویب کارگروه تعاملپذیری دولت الکترونیکی برسانند.
ماده ۳- بهمنظور مقابله با ارسال پیامهای جعلی ارسال پیامک به مخاطبان از سوی دستگاههای اجرایی، خارج از سامانه پیام ایران ممنوع است و لازم است پیامکها از سر شماره اختصاصی دستگاه در سامانه پیام ایران ذیل سر شماره ۴۰۴۰ یا mask شماره مربوط به دستگاه ارسال شود.
ماده ۴- وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات (سازمان فناوری اطلاعات ایران) با رعایت مصوبه شماره (۱) جلسه شماره ۵۳ مورخ ۹۷/۰۷/۳۰ شورای عالی فضای مجازی، موظف است با همکاری سازمان نظام صنفی رایانهای، ضوابط فنی و اجرایی موردنیاز جهت اتصال سامانههای مکاتبات اداری دستگاههای اجرایی با سامانه کارپوشه ملی ایرانیان را تدوین و اجرایی نماید؛ بهنحویکه مکاتبات دریافتی از سامانه پیام ایران بهصورت مستقیم در سامانه مکاتبات اداری دستگاههای اجرایی ثبتشده و قابل رهگیری و پیگیری باشد و پاسخ مکاتبات نیز از طریق کانال دسترسی به کارپوشه ملی ایرانیان در دسترس متقاضی قرار گیرد.
ماده ۵- سازمان برنامهوبودجه و وزارت امور اقتصادی و دارایی ترتیبی اتخاذ نمایند که از پیشبینی هزینه، تخصیص اعتبار از محل تملک دارایی سرمایهای یا پرداخت هرگونه وجه توسط ذیحسابان برای سامانههای موازی با پیام ایران یا هزینههای تبادل پیام خارج از سامانه پیام ایران ممانعت به عمل آید. در صورت وجود ابهام در موازی بودن فعالیتها نظر دبیرخانه شورای اجرایی فناوری اطلاعات ملاک تصمیمگیری است.
ماده ۶- سازمان فناوری اطلاعات ایران میتواند پس از اخذ موافقت کارگروه تعاملپذیری دولت الکترونیکی جهت ارزیابی زیرساختها، شیوه احراز هویت و مدیریت دادههای کاربران در تطبیق با مصوبات شورای عالی فضای مجازی، خدمات موضوع این مصوبه شامل پیام ایران، کارپوشه ملی ایرانیان و دولت همراه را با مشارکت و سرمایهگذاری بخش غیردولتی در قالب ارائهدهندگان خدمات دولت هوشمند ارائه نماید. تعرفه این خدمات مطابق با مصوبات مراجع ذیربط خواهدبود.
ماده ۷- دستورالعمل اجرایی سامانه کارپوشه ملی ایرانیان مصوبه شماره ۴ جلسه شماره ۱۱ مورخ ۱۳۹۶/۰۱/۲۸ شورای اجرایی فناوری اطلاعات در انطباق با بند یک به شرح زیر اصلاح میشود:
الف- جز (۱) ماده (۱): کارپوشهای اختصاصی (ایران پوشه) جهت ارسال و دریافت مکاتبات و دریافت خروجی و پاسخ خدمات الکترونیکی
ب- جز (۲) ماده (۳): کارگزار: کلیه دفاتر پیشخوان رسمی دولت و قوه قضائیه و ارائهدهندگان خدمات یکپارچه دولت هوشمند
ماده ۸- سازمان فناوری اطلاعات ایران مکلف است نسب به ارتقای آگاهی عموم مردم و دستگاههای اجرایی پیرامون تبادل الکترونیکی پیام بین مردم و دولت و همچنین ترویج کاربرد سامانه پیام ایران (شامل کارپوشه ملی ایرانیان و دولت همراه و سایر کانالهای ارتباطی یکپارچه) از طریق رسانههای مختلف اقدام نماید.
ماده ۹- اسناد توافقنامه سطح خدمات (SLA) و توافقنامه حفظ محرمانگی (NDA) ابلاغی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات توسط مشمولین این مصوبه لازم الرعایه است.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات – محمدجواد آذریجهرمی