آزمون تعیین صلاحیت
اندیشه‌های حقوقی

اضافه کاری سال ۱۴۰۲ کارگران و نحوه محاسبه آن

مبلغ اضافه کاری سال ۱۴۰۲ کارگران چقدر است و چگونه محاسبه می شود؟

شناسنامه قانون- اضافه کاری ازجمله مزایای قانونی کارگران می باشد که ساعات آن به توافق بین کارگر و کارفرما بستگی دارد. اکثر کارگران در طول مدت کار خود اضافه کاری داشته اند و به همین دلیل نحوه محاسبه اضافه کاری و قوانین آن برای حسابداران برای کارگران از اهمیت قابل توجهی برخوردار می باشد. در این مقاله، قصد داریم به نحوه محاسبه اضافه کاری سال ۱۴۰۲ کارگران بپردازیم.

اضافه کاری چیست؟

مطابق قانون کار، ساعت کاری برای کارگران در طول روز ۷.۳۳ ساعت و در طی یک هفته ۴۴ ساعت در نظر گرفته شده است. بنابراین هر ساعتی اضافه بر این میزان، اضافه کاری محسوب خواهد شد اضافه کاری از مواردی می باشد که کارگران و کارمندان در حیطه شغلی خود با آن سروکار دارند و گاهی در محاسبه اضافه کاری با کارفرمای خویش به مشکل برمی‌خورند.

البته گفتنی است که بعضی از مشاغل به علت سختی و آسیب پذیری آن ساعت کاری کم تری را دارا می باشند. به این ترتیب ساعات کاری به صورت زیر در قانون کار تعریف می شود:

  • مشاغل معمولی ۷.۳۳ ساعت در روز و ۴۴ ساعت در هفته
  • مشاغل سخت و زیان آور ۶ ساعت در روز و ۳۶ ساعت در هفته

مطابق ماده ۹۵ قوانین اضافه کاری کارگران:

طبق ماده ۸۳، اضافه کاری برای افرادی که سن آن ها پایین ۱۸ سال است غیرقانونی در نظر گرفته شده و قانون هم با افراد متخلف برخورد جدی خواهد نمود.

مطابق با ماده ۶۱ برای کارگرانی که ساعت کاری آن ها، بین ۲۲ تا ۶ صبح می باشد. اضافه کاری برای این افراد سخت و طاقت فرسا می باشد و مجاز به انجام اضافه کاری نمی‌ باشند.

آموزش محاسبه اضافه کاری سال ۱۴۰۲ کارگران

محاسبه اضافه کاری که تمامی افراد شاغل در حیطه شغلی خود با آن سروکار دارند طبق فرمولی ثابت انجام می‎ شود.

الف) روش نخست؛

اساساً محاسبه اضافه کاری بر مبنای مزد یک ساعت به علاوه چهل درصد صورت می گیرد به عبارت دیگر مزد یک ساعت اضافه کاری برابر است با مزد یک ساعت کار عادی به اضافه ۴۰% فوق العاده اضافه کاری که در این زمینه شیوه قانونی محاسبه که در اجراء با عملکرد کارفرمایان و مراجع حل اختلاف هماهنگی دارد به شرح زیر بیان می گردد.

مزد روزانه = ۳۰÷ مزد ماهانه

مزد یک ساعت کار عادی = ۷ ساعت و۲۰دقیقه (۳۳/۷)÷ مزد روزانه

مزد یک ساعت اضافه کاری = ۴۰% مزد یک ساعت کار عادی + مزد یک ساعت کار عادی

ب) روش دوم؛

فرمول محاسبه اضافه کاری به شرح زیر می باشد:

ساعات اضافه کاری * ۱.۴* ۲۲۰ / (حق مسکن + حق بن + حقوق پایه) = فرمول اضافه کاری

با توجه به عدم تصویب حداقل دستمزد سال ۱۴۰۲ کارگران، در مثال‌های زیر از اعداد مربوط به سال جاری (۱۴۰۱) استفاده شده است.

به طور مثال: طبق فرمول بالا ۲ ساعت اضافه کاری در سال جاری (۱۴۰۱) به شکل زیر محاسبه می شود.

۴۷۱,۶۰۸ = ۲ * ۱.۴* ۲۲۰ / (۴,۵۰۰,۰۰۰ + ۶,۰۰۰,۰۰۰ + ۲۶,۵۵۴,۹۵۰)

همچنین برای ۵ ساعت اضافه کاری در طول ماه مبلغ ۴۹۳/۸۴ اضافه حقوق و دستمزد در نظر گرفته شده است که این اضافه کاری در ساعات روز، تعطیلات و شبانه متفاوت حساب می ‌شود. به این ترتیب که:

  • دستمزد یک ساعت جمعه کاری برابر است با ۳۰۳/۴۸ ریال
  • دستمزد یک ساعت شب کاری برابر است با ۲۶۵/۴۲ ریال

نکته: شغل هایی که دارای دو شیفت صبح و عصر می باشند؛ برای شیفت عصر محاسبه اضافه‌کاری به این صورت است که علاوه بر ۴۰% اضافه کاری باید ۳۵% هم برای شیفت عصر اضافه پرداخت شود.

سقف اضافه کاری سال ۱۴۰۲ کارگران در ماه

در تبصره ماده ۵۹ قانون کار، پیش بینی شده است که ساعات کار اضافی که توسط کارفرما به کارگران ارجاع می شود، نباید از ۴ ساعت در طول روز، بیشتر باشد؛ مگر در موارد استثنایی که طرفین، در این خصوص توافق نمایند. این مورد، ناظر بر اضافه کاری در حالت عادی است.

اما در ماده ۶۰ همین قانون، پیش بینی شده است که در مواردی که به دلیل جلوگیری از حوادث قابل پیش بینی یا اعاده فعالیت کارگاه، نیاز به کار اضافی باشد، کارفرما می تواند با پرداخت اضافه کاری، به میزان ۸ ساعت در طول روز، از کارگران تقاضای انجام کار اضافه نماید؛ اما این امر استثنا است و ضرورت آن، می بایست به تایید اداره کار برسد.

در همین رابطه، سوالی مطرح می شود مبنی بر اینکه سقف اضافه کاری کارگران در ماه چقدر است؟ در پاسخ به این سوال، باید گفت که در شرایط عادی، مدت زمان اضافه کاری، روزانه ۴ ساعت است و اگر ماه را سی روزه در نظر بگیریم، حداکثر یا سقف مدت زمان اضافه کاری کارگران، ۱۲۰ ساعت در طول ماه می باشد.

حق بیمه اضافه کاری سال ۱۴۰۲ کارگران

در ارتباط با محاسبه آنلاین اضافه کاری کارگران، این سوال نیز مطرح می شود که آیا اضافه کاری کارگران ، مشمول پرداخت حق بیمه می شود یا خیر؟ به عبارت دیگر، آیا کارگران، به ازای ساعات کاری اضافی خود، می بایست اقدام به پرداخت حق بیمه سازمان تامین اجتماعی نمایند؟

پاسخ به این سوال، مثبت است؛ چرا که بر اساس بند ۵ ماده ۲ قانون تامین اجتماعی، مزد یا حقوق یا کارمزد کارگران، شامل هرگونه وجوه و مزایای نقدی یا غیر نقدی مستمر است که در قبال کار، به بیمه شده، پرداخت می گردد. بنابراین، از آن جهت که بر اساس قانون، اضافه کاری کارگران، جزء مزایای مستمر دریافتی کارگران محسوب می‌شود، به نوعی مشمول پرداخت حق بیمه خواهد بود.

لازم به ذکر است که علاوه بر حقوق پایه و حق فوق‌العاده اضافه کاری کارگران در سال ۱۴۰۲، سایر اقلام، همچون بن کارگری، حق مسکن، حق خوار و بار، هزینه ایاب و ذهاب و غیره نیز، جزء حقوق و مزایای مستمر بوده و مشمول پرداخت حق بیمه می شود؛ فلذا حق بیمه اضافه کاری کارگران نیز ، مشابه آنها است.

مطالب مرتبط

شناسنامه قانون در پیام‌رسان‌های داخلی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شناسنامه قانون در تلگرام