۱۰۱- دولت مکلف است مبلغ یکصد و بیست میلیارد (۱۲۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال از محل ردیف ۱۰۳-۵۵۰۰۰۰ را بهمنظور تکمیل اجرای قانون بیمههای اجتماعی قالیبافان، بافندگان فرش و شاغلان صنایع دستی شناسهدار(کددار) مصوب ۱۸/۵/۱۳۸۸ و ابریشمکشان اختصاص دهد.
۱۰۲- بهمنظور آموزش و سطحبندی قالیبافان برای ارتقاء کیفیت تولید فرشهای تولیدی و مواد اولیه داخلی و جمعآوری پشمهای داخلی و مهیا نمودن شرایط برای تولید فرشهای مناسب مبلغ دویست میلیارد (۲۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال ازمحل ردیف ۱۰۲-۵۵۰۰۰۰ به اتحادیه مرکزی فرش دستباف روستایی پرداخت میگردد تا با همکاری مرکز ملی فرش ایران بین اعضاء تحت پوشش خود در سطح کشور توزیع نماید. اتحادیه مرکزی فرش روستایی و مرکز ملی فرش ایران متعهد به نظارت در این خصوص میباشند. وزارت بازرگانی مکلف به پیگیری و وصول وجه فوق و پرداخت به اتحادیه یادشده است.
۱۰۳- صندوقهای بازنشستگی و تأمین اجتماعی و بیمهای مکلفند تمام اعتبارات پیشبینی شده مندرج در قانون بودجه، که پس از طی مراحل در اختیار آنها قرار میگیرد بهانضمام دیگر منابع داخلی خود و سایر منابع حاصله را بهطور کامل به حقوق بازنشستگان، وظیفهبگیران یا مستمریبگیران اختصاص دهند و پرداخت نمایند و هزینههای نیروی انسانی و سایر هزینهها را ضمن صرفهجویی، از محل منابع داخلی خود تأمین و پرداخت نمایند.مستمری زنان بیسرپرستی که اقدام به ازدواج میکنند، برقرار میماند.
۱۰۴ – دولت برای کمک به زندانیان نیازمندی که بهدلیل بدهکاری دیه و سایر محکومیتهای مالی غیرعمد و غیر کلاهبرداری مورد حمایت ستاد دیه کشور که در زندان تحمل حبس مینمایند و تاکنون تحت هیچ شرایطی امکان بهرهمندی از تسهیلات قرضالحسنه بانکهای عامل بهدلیل عدم امکان سپردن وثیقه و ضامن یا بهعلت بیکاری، توان پرداخت اقساط وام را ندارند، مبلغ دویست و پنج میلیارد(۲۰۵.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال بهعنوان کمک دراختیار ستاد دیه قرار میدهد. مبلغ پنج میلیارد (۵.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال از مبلغ مذکور به هزینههای جاری ستادهای دیه سراسر کشور اختصاص داده میشود.
۱۰۵- به منظور تأمین اعتبار برای پرداخت تسهیلات به زندانیان نیازمند در محکومیتهای مالی مانند دیه و امثال آن که ناشی از قتل و یا جرح غیر عمدی است و محکومین مالی نیازمند غیر کلاهبرداری، مبلغ یکهزار میلیارد (۱.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال از محل وجوه قرضالحسنه بانکها اختصاص مییابدو در اختیار ستاد مردمی رسیدگی به امور دیه و کمک به زندانیان نیازمند قرار میگیرد تا با نظارت وزارت دادگستری اقدام نماید. آییننامه اجرائی پرداخت تسهیلات مذکور توسط وزارت دادگستری و ستاد دیه تهیه میشود و بهتصویب هیأت وزیران میرسد. دولت مکلف است نسبت به تضمین تسهیلات اعطائی این بند اقدام نماید.
۱۰۶- به سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور، اجازه داده میشود زندانیانی که به مرخصی اعزام میشوند یا در زندانهای باز، اشتغال دارند و همچنین زندانیان واجد شرایط تعویق مراقبتی را تحت نظارت و مراقبت الکترونیکی قرار دهد. هزینه تأمین وسایل مورد نیاز، هزینههای جاری و خسارات احتمالی برعهده استفادهکنندگان است و ودیعههای مأخوذه به حساب متمرکز وجوه سپرده سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی نزد خزانهداری کل کشور واریز میشود.
۱۰۷ – به بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اجازه داده میشود از طریق بانکهای دولتی نسبت به تأمین و پرداخت مبلغ شش هزار و دویست میلیارد (۶.۲۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال از محل پساندازهای قرضالحسنه با در نظر گرفتن دوره تنفس دو ساله جهت اشتغال مددجویان سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور اقدام کند.
الف- بنیاد تعاون و حرفهآموزی و صنایع زندانیان کشور مکلف است با تسهیلات این بند نسبت به ایجاد شهرکها و مجتمعهای صنعتی، کشاورزی، دامداری برای مددجویان در کل کشور و اشتغال ده هزار نفر بهصورت دائم در شهرکها و مجتمعهای فوقالذکر و در راستای ایجاد بیست و یک هزار و چهارصد نفر شغل موقت(داخل زندانها) اقدام و گزارش پیشرفت کار را هر سه ماه یکبار به رئیس قوه قضائیه و کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس شورای اسلامی ارائه نماید.
ب- وزارتخانههای جهاد کشاورزی، صنایع و معادن، بازرگانی و نیرو مکلفند در جهت ایجاد شهرکها و مجتمعهای فوقالذکر نسبت به واگذاری زمین و انتقال سند آن به قیمت تمامشده و همچنین اعمال معافیتها، عوارض و سود بازرگانی به بنیاد مذکور اقدام نمایند.
پ- آییننامة اجرائی این بند توسط بنیاد تعاون تهیه و بهتصویب رئیس قوة قضائیه میرسد.
۱۰۸ –
الف- کلیه دستگاههای اجرائی موضوع ماده(۵) قانون مدیریت خدمات کشوری و دستگاههای موضوع ماده(۵۰) قانون الحاق موادی به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مصوب ۱۵/۸/۱۳۸۴ علاوه بر اعتبارات پژوهشی که ذیل هر دستگاه در پیوستهای شماره(۳) و (۴) منظور شده است، مکلفند حداقل نیمدرصد(۵/۰%) تا سه درصد(۳%) از اعتبارات خود بهاستثناء «اعتبارات فصول (۱) و (۶) و سرانه دانشآموزی وزارت آموزش و پرورش، بودجه هزینهای و هزینههای مستقیم تولید شرکتهای دولتی» را برای انجام امور پژوهشی و توسعه علمی و دانش فناوری در قالب موافقتنامه متبادله هزینه نمایند.
دستگاه اجرائی موظف است با رعایت قوانین و مقررات به اصلاح جداول بودجه شرکتهای مذکور بهنحوی اقدام نماید که این اعتبارات در سرفصل جداگانه مشخص شود.
اعتبارات موضوع این بند فقط در چهارچوب سیاستها و نقشه جامع علمی کشور و با نظارت شورایعالی علوم، تحقیقات و فناوری و اولویتهای تحقیقاتی دستگاهها و شرکتهای ذیربط که بهتصویب شورای مذکور میرسد و همچنین با رعایت جزء(۱) بند(م) ماده(۲۲۴) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه و قوانین و مقررات هزینه میگردد.
اعتبارات موضوع این بند در موافقتنامههای مربوط توسط هر دستگاه اجرائی منظور میشود و مصرف آن در موارد دیگر ممنوع است.
آییننامه اجرائی این بند حداکثر تا پایان تیر ماه ۱۳۹۰ توسط شورایعالی علوم، تحقیقات و فناوری تهیه میشود و بهتصویب هیأت وزیران میرسد.
ب- در اجرای ماده(۲۲) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه درصورتیکه اعتبارات تخصیصیافته برای بازسازی و مقاومسازی مدارس بدون استحکام از محل حساب ذخیره ارزی در جدول پیوست بودجه ۱۳۹۰ قابل تأمین نباشد، دولت موظف است معادل اعتبارات مصوب که باید از حساب ذخیره ارزی مصرف نماید، از محل منابع عمومی تأمین نماید. این اعتبارات صددرصد(۱۰۰%) تخصیصیافته تلقی میگردد.
۱۰۹ – اعضاء هیأت علمی آموزشی و پژوهشی شاغل در دانشگاهها با اطلاع مدیریت دانشگاه برای دارا بودن سهام یا سهمالشرکه و عضویت در هیأت مدیره شرکتهای پژوهشی و مهندسین مشاور، مشمول قانون راجع به منع مداخله وزراء و نمایندگان مجلسین و کارمندان در معاملات دولتی و کشوری مصوب ۲/۱۰/۱۳۳۷ نیستند.
۱۱۰ – وزارت علوم، تحقیقات و فناوری موظف است بدون بار مالی جدید و بدون اصلاح تشکیلات و افزایش پست سازمانی با استفاده از امکانات و نیروی انسانی موجود دانشگاه فنی و حرفهای را تشکیل دهد و کلیة دانشکدهها و آموزشکدههای فنی و حرفهای کشور را از آموزش و پرورش به این دانشگاه با شرایط یادشده منتقل نماید.
۱۱۱ – به منظور احیاء مراکز تربیت معلم در آموزش و پرورش، دولت میتواند بخشی از نیروی انسانی مورد نیاز خود را در چهارچوب مجوزهای استخدامی موضوع ماده (۵۱) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه با رعایت شرایط قانونی استخدام و طبق قانون متعهدین خدمت به وزارت آموزش و پرورش مصوب ۸/۳/۱۳۶۹ بهاستثناء دانشآموزان دانشسراهای تربیت معلم و احکام مترتب بر اینگونه دانشآموزان و دانشسراهای مقدماتی را بدون هرگونه بار مالی جدید تأمین نماید.
۱۱۲ – کلیه مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی وزارت آموزش و پرورش و واحدهای تابعه آن و حوزههای علمیه از پرداخت هرگونه عوارض به شهرداریها و نیز از پرداخت هزینههای مربوط به حق انشعاب آب، برق و فاضلاب معافند.
۱۱۳ – تحصیل ایثارگران و مشمولان بند(ک) ماده(۲۰) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه و حافظان کل قرآن در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی و مؤسسات پژوهشی اعم از دانشگاهها و مراکز آموزشی و پژوهشی دولتی رایگان است. هزینههای مربوط به مراکز آموزشی و پژوهشی غیردولتی نیز ازطریق دستگاههای ذیربط اعم از بنیاد شهید و امور ایثارگران و سازمان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان اوقاف و امورخیریه و مبادله موافقتنامه با معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور در ابتداء هرنیمسال تحصیلی پرداخت میشود.
۱۱۴ – پنجاه درصد(۵۰%) وجوه ادارهشده پرداختی از سال ۱۳۸۵ لغایت سال ۱۳۸۸ به صندوقهای رفاه دانشجویان وزارتخانههای علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه آزاد اسلامی بابت وام شهریه دانشجویی بهعنوان کمک جهت افزایش سرمایه صندوقهای رفاه دانشجویان تلقی میگردد و وجوه حاصل از بازپرداخت وامهای مذکور در قالب درآمد اختصاصی برای پرداخت مجدد به دانشجویان بهمصرف میرسد. دولت موظف است گزارش عملکرد این بند را به مجلس شورای اسلامی ارائه دهد.
۱۱۵-دولت در اجرای منشور توسعة فرهنگ قرآنی مصوب شورایعالی انقلاب فرهنگی حداکثر نیم درصد(۵/۰%) از سقف بودجه مصوب هریک از دستگاههای ملی و استانی بهاستثناء «فصول (۱) و (۶) و بودجه هزینهای و هزینههای مستقیم تولید شرکتهای دولتی» را کسر و به ردیف ۹۱-۵۵۰۰۰۰ اضافه نماید.
این اعتبارات باید در راستای اولویتها و سیاستهای تعیین شده توسط شورای تخصصی توسعه فرهنگ قرآنی هزینه شده و معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیسجمهور موظف است گزارش میزان عملکرد اعتبارات اختصاص یافته را به مجلس شورای اسلامی و شورای تخصصی توسعه فرهنگ قرآنی ارسال نماید.
تبصره ۱- حداقل سی درصد(۳۰%) از اعتبارات این بند جهت فعالیتهای قرآنی روستاها و عشایر اختصاص مییابد.
تبصره ۲- معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور با هماهنگی سازمان تبلیغات اسلامی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مسؤولیت توزیع اعتبارات این بند را برعهده دارند.
۱۱۶- اجازه داده میشود اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای مربوط به مساجد جامع و اماکن مقدس ثبت شده بهعنوان میراث فرهنگی بهمنظور حفاظت، احیاء و توسعه وضعیت میراث فرهنگی دینی، ازطریق سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستي و گردشگری بهعنوان دستگاه اجرائی هزینه گردد. رعایت موازین شرع درخصوص اقدامات این بند الزامی است.
۱۱۷- در اجرای ماده(۶) قانون تأسیس و نحوه اداره کتابخانههای عمومی کشورمصوب ۱۷/۱۲/۱۳۸۹ و ماده(۱۷) آیین نامه اجرائی آن، وزارت امور اقتصادی و دارایی(خزانهداریکل کشور) مکلف است با نظر معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیسجمهور در صورت عدم پرداخت سهم نیمدرصد(۵/۰%)کتابخانههای عمومی کشور رأساً توسط هر شهرداری در پایان هر فصل و حداکثر تا پایان بهمنماه از سرجمع اعتبارات مربوط به درآمد همان شهرداری از جمله سهم عوارض شهرداریها از مالیات بر ارزش افزوده نسبت به پرداخت آن اقدام نماید.
۱۱۸ – سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری موظف است دهدرصد(۱۰%) از اعتبارات برنامه تشویق گردشگری داخلی ردیف ۳۰۲۳۷ را بهمنظور پشتیبانی از اردوهای راهیان نور برای بازدید از مناطق عملیاتی جنوب و غرب دراختیار سازمان بسیج مستضعفین و طرح ولایت قرار دهد. ده درصد(۱۰%) از برنامههای توسعه زیرساختهای مورد نیاز گردشگری برای توسعه و تجهیز یادمانهای دفاع مقدس در مناطق عملیاتی جنوب و غرب دراختیار سازمان بسیج مستضعفین و طرح ولایت قرار میگیرد.
۱۱۹ – کلیه دستگاهها و مؤسسات متعلق به قوای سهگانه موظفند حداقل یک دهم درصد (۱/۰%) از اعتبارات عمرانی ساختمانی خود را بهمنظور رعایت هر چه بهتر معماری اسلامی در ساختمانها و انتقال پیامهای فرهنگی و معنوی به خرید آثار هنری منقول و غیرمنقول اختصاص دهند. این آثار باید منحصراً تولید هنرمندان ایرانی داخل کشور باشد. انتخاب و تقویم آثار بر طبق آییننامهای است که توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری تدوین میشود و بهتصویب هیأت وزیران میرسد.
۱۲۰-به دولت اجازه داده میشود بهمنظور توسعة ورزش همگانی و قهرمانی و توسعة زیرساختهای ورزشی با رعایت ماده(۱۳) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه تا یکدرصد(۱%) از سقف اعتبار مصوب هریک از دستگاههای ملی و استانی بهاستثناء «فصول(۱) و (۶) و بودجة هزینهای و هزینههای مستقیم تولید شرکتهای دولتی» را با نظرمعاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور و وزارت ورزش و امور جوانان کسر و به سقف ردیف شماره ۹۰-۵۵۰۰۰۰ اضافه نماید. تخصیص اعتبار قبل از تشکیل وزارتمذکور ممنوع است.
از محل منابع حاصل از این بند حداقل سی درصد(۳۰%) جهت توسعه ورزش روستایی، پنج درصد(۵%) به کانون فرهنگی و ورزشی حوزههای مقاومت بسیج و بیستدرصد(۲۰%) برای ساخت، توسعه و تجهیز فضای ورزشی در مدارس کشور اختصاص مییابد.